2013. szeptember 29., vasárnap

Blogger Day 4.0

Idén is lesz Blogger Day, immár a 4.! A Marczika Bonsai Studio évről-évre nagyobb érdeklődéssel rendezi meg ezt a bonsaios eseményt. Sokan már tavasszal kérdezik, hogy idén mikor lesz. Nos idén rendhagyó módon nem Érden kerül megrendezésre, hanem az Egyetemi Bonsai Club őszi kiállításának keretében, a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Minden szempontból rendhagyó lesz, nemcsak a helyszín miatt. Az idén sokkal gyakorlatiasabb lesz az esemény, Kusamono-Kokedama Workshopot fog tartani Gyöpös Viktória és Tirpák Bálint Gábor. Akinek kérdéses, hogy e két kifejezés mit jelent, annak ott a helye. Nem fog üres kézzel távozni, ezt garantáljuk, hiszen a gyakorlaton készített alkotást haza viheti, megalapozva ezzel egy gyűjteményt. A Workshop után pedig Papp Sándor barátommal vállalkoztunk egy kis alakítási bemutatóra, amit szintén érdemes megnézni, hiszen kis hazánkban oly ritka egy-egy bemutató, pedig ezekből nagyon sokat lehet tanulni.

A Blogger Day-ről részletes információk a képre kattintva érhetők el!

Valamint itt !


2013. szeptember 26., csütörtök

Meghívó Őszi Bonsai kiállításra

Október 5-6-án tartja a 30 éves Egyetemi Bonsai Club őszi kiállítását a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A hagyományos seregszemlét idén külön programok tarkítják! Itt kerül megrendezésre az 5. Blogger day, ami sokkal gyakorlatiasabb lesz, mint eddig, Gyöpös Viktória és Tirpák Bálint Gábor segédletével. Mindkét nap alakítási bemutató Rácz György, Papp Sándor és Tóth-Szabó Balázs részvételével. Vasárnap Bonsai Kritika, ami idehaza ritkaság, a külföldi kiállításokon rendszeres esemény, Deák Péter, Papp Sándor és Szimon Csaba vezetésével. A kritikából mindenki sokat tanulhat, érdemes tehát részt venni rajta. A kiállítást október 5-én, 10:00 órakor Katona Ervin a klub elnöke nyitja meg.

Várunk mindenkit szeretettel látogatóként és akár kiállítóként is! Jelentkezni Katona Ervinnél, vagy itt a blogon lehet.


2013. szeptember 23., hétfő

Bonsai tárlat

Bonsai tárlat címmel rendezte a Magyar Bonsai Szövetség első önálló kiállítását az OMÉK 2013 kiállítás keretében. Két hetünk volt mindössze a kiállítás összeállítására, ami nem túl sok, de hála a tagok gyors reakcióinak és fegyelmezett közreműködésüknek, sikerült nívós kiállítási anyagot összeállítani.

A kiállításra előzetes válogatás után kerültek be a növények, hogy elsőre magasra tudjuk tenni a lécet, hiszen nem mindegy hogyan mutatkozik be a Magyar Bonsai Szövetség. Méreteivel inkább kamara kiállítás volt, de így is 16 jól felkészített növényt tudtunk elhelyezni. Így utólag be kell lássuk, hogy talán kevesebb növénnyel szellősebb hatást tudtunk volna elérni, de majd legközelebb.

Bartusek László - Acer palmatum/Japán juhar

Marczika Bonsai Studio - Calicarpa japonica és Juniperus chinensis itoigawa

Marczika Bonsai Studio - Pinus parvilflora/Japán fehérfenyő

Rácz György - Pyrus communis/Vadkörte

Rácz György - Quercus pubescens/Molyhos tölgy

Forrás Gyula - Acer campestre/Mezei juhar

Koósné Lelkes Éva - Pyracantha 'Orange glow'/Tűztövis

Koós András - Acer buergerianum/Háromerű juhar

Koós András - Juniperus formosana/Taivani tűboróka

Koós András - Rhododendron indicum 'Kinsai'/Satsuki azalea 'Kinsai'

Koósné Lelkes Éva - Carpinus koreanum/Korei gyertyán

Czégel Richárd - Celtis sinensis/Kínai ostorfa

Marczika Bonsai Studio - Acer palmatum/Japán juhar

Bacsó András - Taxus baccata és Ligustrum ovalifolim 'Variegata'

Katona Ervin - Portulacaria afra/Elefántcserje

Marczika Bonsai Studio - Taxus baccata/Közönséges tiszafa

Egy különleges Kövirózsa sziklára ültetve

Taxus részlet

Taxus korona szépen formázva

Kakejiku - tekercskép, Gyöpös Viktória alkotása

Juniperus chinensis itoigawa Tom Benda tálban

Tűztövis részlet

Mohapárna hangsúlyozó elem

Juhar őszi pompában

Kusamono



2013. szeptember 21., szombat

Székesfehérvár, alakítási bemutató

Nos, ahogy előző bejegyzésemben ígértem, egy kis beszámoló a demóról. Inkább képes, mint szöveges.










Utolsó 2 perc. Kell oda az a két ág?

Nem!

 









Ja és az alsó kettőt is levágom, jó?

Nagyon köszönöm a meghívást még egyszer! Meglepően sokan kísérték figyelemmel a bemutatót, aminek én szívből örültem. Többen direkt e miatt utaztak Veszprémből, Dunavecséről. Jól esett! Köszönöm. Bár tovább tartott a tervezettnél, remélem sikerült azt nyújtani, amire számított a kedves közönség. Még szükséges lenne pár óra munka, az apró részletek kidolgozására, de egyrészt hogyan várhatnék el még pár órányi figyelmet, aminek java része unalmas drótozással telik, másrészt én ezt a növényt most nem akartam "készre" alakítani. Mert egyrészt ősz van, a növény pár hét múlva le fog állni pihenni. Másrészt több zöldet hagytam, hogy legyen ami beindítja a növényt tavasszal. Legyen ereje kiheverni ezt a sokkot, amit okoztam neki.

2013. szeptember 19., csütörtök

Alakítási bemutató anyag

A hétvégére kaptam egy meghívást egy alakítási bemutatóra, Székefehérvárra, Róth Péter barátunk magángyűjteményének kiállítására.

Az alakítandó növényről korábban kértem képeket, hogy legyen valami előzetes koncepcióm az alakításról. Egy szép Boróka előanyagot kaptam, amit remélhetőleg a vázlatok szerint fogok alakítani. Az akció után igyekszem beszámolni a végeredményről.







2013. szeptember 12., csütörtök

Szeptemberi események

Eseménydús lesz a jövő hét, ugyanis szeptember 18-22. között lesz a Magyar Bonsai Szövetség bemutatkozó kiállítása az OMÉK 2013 kiállítás keretében. Igazából a nemrégiben megalakult Szövetség első önálló kiállítás lesz ez, válogatott kiállítási anyaggal.


Valamint ezzel egy időben megtisztelő felkérést kaptam egy alakítási bemutatóra Róth Péter barátunk magángyűjteményének kiállítására. Igyekszem felnőni a feladathoz és ezúton is köszönöm a megtiszteltetést.