2014. február 27., csütörtök

Program ajánló

Régi vesszőparipám, hogy nem szabad szakbarbárként tekinteni a saját hobbinkra, így ha tehetjük nézzünk körül másfelé is, ami a kultúrával kapcsolatos.
A hétvégén két program is lesz, amire érdemes elmenni és ami soha vissza nem térő alkalom.

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum ebben a formájában búcsúzik a látogatóktól, ennek apropóján nyílt napot tartanak a hétvégén. Elérhetőség:
Ráth György Múzeum
1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

A másik program kifejezetten japán tematikájú: HINAMACURI kicsit másként  a Néprajzi Múzeumban. Családi nap, kézműves foglalkozásokkal, előadásokkal, tárlat vezetéssel.

2014. február 23., vasárnap

4 éves projekt

Új fejezet érkezett el egy 4 éve megkezdett projekt életébe. 2010 márciusában (ki mondta, hogy a bonsai pikk-pakk megy?) 5 reményteli Mezei juhar magoncot ültettem el (a linken Tatárjuharok vannak, de ezzel egy időben Mezei juhar magoncokat is ültettem, ugyanezzel a módszerrel) oly módon, hogy egy régi tetőcserépbe lukakat fúrtam és a lukakon keresztül átfűztem a magoncokat. Egy dolog fontos, a lukakat pont olyan vastagra kell fúrni, hogy a magoncok szoruljanak benne. Majd az egész komplexumot elülteted. És vársz. Elméletileg 3-4 év alatt a magoncok annyit erősödnek, hogy a befeszülnek a lukakba, ott tápanyagtorlódás lép fel, aminek hatására a kedvező körülmények miatt (jelesül, hogy sötét, nedves közegben van a fa ezen része) gyökérképződés indul meg, majd a gyökerek szép laposan (a cserép miatt nem lefelé nőnek, hanem oldalra a cserép felszínén) nőnek, erősödnek és összegubancolódnak, majd egy nagy gyökérpáncélt alkotnak.

A fent vázolt magoncokat előbb cserépbe ültettem, majd mivel nem nőttek kielégítően, szabad földbe ültettem. Nőttek is rendesen, minden korlátozás nélkül.

Na most jött el az igazság pillanata, idén ki "kellett" ásnom a magoncokat.

Kiásás és az eredeti gyökérzet eltávolítása után látszik, hogy be is hízott, meg nem is. Egy magonc kipusztult, egy meg lötyögött, azt ki is szedtem.


Ilyen szép lapos gyökérzet nevelődött, ami azért szép, lássuk be.



A cserép eltávolítása rendkívül prózai, a maradék csonkokat egy éles vésővel le kell csapni, majd a cserepet egy-két határozott kalapácsütéssel le kell törni. Ezek után jött a plusz meglepetés, a 3 törzsből kettő forrt össze szépen, a harmadik nem. Ezt dróttal rögzíteni kellett.


A projekt egy kis nevelő tálba került. Hogy mi lesz vele, még nem tudom, feltehetőleg egy szabadon növő, liget szerű csoport lesz idővel. Vagy nem.


Tanulság? Annyi biztos, hogy a lukakat sokkal közelebb kell fúrni, amit a cserép kibír, hogy a törzsek minél hamarabb össze érjenek, össze nőjenek. Ha lehet, azonnal szabad földbe kell ültetni, hogy nagyon erősen növekedjenek és tápozni kell erőteljesen. Előbb a törzset kell kinevelni, aztán ráérünk az ágakkal foglalkozni.