2012. március 20., kedd

Hétvégi yamadori

A hosszú hétvége igazán eredményesen telt. Ennek és a két héttel ezelőtti galagonya vadászatnak köszönhetően kis kertünk, és itt a hangsúly a "kis"-en van, egészen tele lett. Merem állítani, hogy túllőttem a célon, de mivel a yamadori egy bizonytalan műfaj, tartok tőle, hogy ez a nyár közepére már nem lesz ilyen problémás.

Sikerült beleakadnom egy többtörzsű Tatár Juharba - Acer Tataricum, ami már önmagában sem gyakori, de többtörzsűben egészen ritka. Mondjuk  2 év alatt ez a második többtörzsű Tatár Juhar ...



A sörös doboz, mint nemzetközileg elfogadott mértékegység bonsaios körökben, jól érzékelteti a méreteket. Egy domináns törzset több "vékonyabb" kísér. Erősen egyoldalú az elrendezés, gondolok itt arra, hogy a vastag törzsnek csak egyik oldalán vannak kísérők. Egyelőre kertbe került kiültetve, nem azért, hogy vastagodjon, csak mert nincs otthon több helyem.


A fő törzs kb. 7-8 cm vastag, a kísérő törzsek 4-1 cm ig változnak. Bár a képeken nem látszik, szép egybefüggő gyökérpáncélja van a növénynek, ami a szélén fellazul és önállónak tűnő, de mégis egy gyökérzetből kiinduló törzsekkel kereteződik.

A másik "nagyvad" egy Gyertyán - Carpinus Betulus, amivel évek óta szemezek, de önbizalom hiány miatt nem mertem kiszedni, mondván, ha nem vagyok biztos benne, hogy meg tudom tartani begyűjtés után, akkor nem kockáztatok.

Rögtön kigyűjtés után:



A növényt a lehető legtöbb földdel gyűjtöttem be, hogy a gyökerek kevésbé száradjanak ki, mert tudtam, hogy csak két nap múlva fogom tudni tálba tenni. A régi föld eltávolítása után ért az igazi meglepetés! Olyan hajszálgyökér rendszert találtam a gyökérnyak közelébe, amire egyáltalán nem számítottam. A fotók gyengén adják vissza, de ezt nézze el nekem mindenki, éjjel nehéz jól világított fényképeket készíteni ...




Egy 45 cm-es lapos nevelőbe került, ami nagyjából megfelel a későbbi tál méretének is. Sajnos nem adja vissza a fotó, de nagyon szép gyökérnyaka van.



Ilyen gyökérzettel erősen bízom benne, hogy megmarad és nyár végére szép hajtásokat hoz. Ha jól gyökeresedik két év múlva át lehet ültetni, vagy a gyökereket tovább iskolázni. Az ágrendszer újra építéséhez 5-7-10 év szükséges. Ez azt jelenti, hogy 5 év múlva talán már bonsai tálba kerülhet és a főbb ágak kialakítása után az ágrendszer finomítása következhet.

8 megjegyzés:

  1. Szia Balázs
    Gratulálok a szép gyüjtéshez.Nagyon tetszik a gyertyán szép törzs vonalvezetése.
    Biztos megmarad hisz a gyertyán nagyon jó strapa bíró.

    Üdv István

    VálaszTörlés
  2. Szia! Köszi, azért a biztos az túlzás, de erősen bízom benne. Több esélye van, mint egy őszi yamadorinak és tényleg szép a gyökérzete. Majd folyamatosan jelentek az állapotáról.
    Balázs

    VálaszTörlés
  3. Gratula Hozzá.. nagyon jó fogás.
    Tuti hogy megmarad, én szedtem ki gyertyánt szinte 0 hajszálgyökérrel, ami azt jelenti hogy volt rajta talán két szál, föld nélkül. Simán megmaradt. Erdőben szedtem, ahol nem tudtam földlabdázni mert szétesett az egész mikor gyenteltem. :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Bollesz!
    Azért én óvatos vagyok, tavaly előtt egy hasonló gyökerű gyertyánt gyűjtöttem, de még most sem vagyok biztos benne, hogy megmaradt. Mondjuk az őszi gyűjtés volt, az ágak 90 %-a elfagyott, a gyökerek nem eredtek meg. Aztán nyár végére kezdett el hajtani, de, hogy a tartalékaiból, vagy új gyökerek miatt azt nem tudom. Idén levágtam az elhalt gyökereit és egy kisebb tálba tettem. Most reménykedek, hogy megmarad. Ezért is mondom, hogy majd, ha gond nélkül kihajt jövő tavasszal, akkor hiszem el, hogy megmarad.
    Balázs

    VálaszTörlés
  5. Meglep, amit a tatárjuharról írsz, mifelénk épp a többtörzsű a tipikus. Az én tapasztalataim szerint a jellegzetes megjelenési formája a tőből elágazó, sok egyenes törzs alkotta középmagas bokor. A gyertyánodat szívből irigylem.

    VálaszTörlés
  6. Tónyió!
    Ahonnan ezt (is) gyűjtöttem, ott inkább nagyobb példányokat láttam, szóló törzsekkel. Eleve nem gyakori a Tatár Juhar, mondjuk 50 Mezei Juharra jut 1, vagy még ennyi sem. De annyiban igazad van, hogy ez a második többtörzsű példányom. Lehet elhamarkodott volt a kijelentésem. Városligetben is inkább a bokros növekedésű, többtörzsű egyedek jellemzőek, most, hogy belegondolok.

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű ez a gyertyán, remélem megmaradt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, hellyel közzel megmaradt, de nem úgy, ahogy szerettem volna. Sajnos a nagy része visszaszáradt, ami megmaradt hajtás, azt hagytam elszaladni, hogy erősítse a fát. Teljesen át kell gondolni az eredeti elképzelést, de lehet, hogy egy izgalmasabb növény lehet belőle.

      Törlés