2012. október 8., hétfő

Workshopra készülve

Lesz egy workshop nemsokára Adriano Boninivel, a Bonsai és Suiseki Mustra keretében. Amikor először hallottam róla, már akkor eldöntöttem, hogy megyek. Még nem tudom mivel, de megyek! Körbenéztem itthon és kizárásos alapon egy Pinus mugo maradt fenn a rostán. A növényt még 2010 októberében vásároltam egy díszfaiskola leértékelt részlegén, ha jól emlékszem 70%-os árengedménnyel. Ígéretesen sok ága volt, van. Akkor konténerbe került, azóta kerülgetem, hogy mit tudnék belőle kihozni. Nem nagyon jutottam semmire. Most ezért is döntöttem mellette, mert kíváncsi vagyok, hogy profi segítséggel mire jutok.

A 2010 októberi állapot:




Vastag alapja van és számtalan törzse, vagy ága?


A mostani állapotában így festett:





Ahhoz, hogy alakításra alkalmas állapotban legyen, lehessen drótozni, lehessen látni a szerkezetét, le kellett szedni az öreg tűleveleket. Ez a művelet kb. 5 óra hosszat tartott, pedig ez nem egy nagy növény. Még dél után kezdtem el, ez látszik a fotókon is, és éjjel 1-re! lettem készen. A végére már fájt minden ujjam az ollótól. Láthatóvá vált a szerkezet, a számtalan rossz állású ága. Ahogy mondani szokás: innen szép nyerni. Nagyon kíváncsi leszek, milyen lesz a végeredmény. Őszintén szólva már nagyon várom a workshopot. Eddig mindig csak szemlélője voltam, Jihlavában, Zágrábban, Ljubljanában, azokon a kiállításokon, ahol egyáltalán tartanak workshopot a kiállítás mellett. Idehaza úgy 5 éve volt egy próbálkozás, amikor Tony Tickle és Vacláv Novak az Egyetemi Bonsai Club vendégei voltak, de nem volt érdeklődő!




Nos. Egyelőre így néz ki. Még annyit teszek a workshopig, hogy kiemelem a konténerből és vagy egy kisebb konténerbe rakom át, vagy csak megnézem milyen a gyökérzete. Ez ugyanis egy fontos szempont az első alakításoknál.

2 megjegyzés:

  1. Szia Balázs!
    Ez a vasárnapi Workshop ilyen lesz ? Saját növénnyel menni ,közösen alakítani ?

    Üdv István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Isti!
      Igen, ilyen lesz. Én már nagyon várom. Láttam Jihlavában milyen jó volt, nem hagynám ki!
      Balás

      Törlés