2013. május 6., hétfő

30

Az idén ünnepli az Egyetemi Bonsai Club 30 éves születésnapját. Ez alkalommal exkluzív kiállítást rendeztünk a Construma Építőipari kiállítás keretén belül. Furcsának tűnhet ez a szituáció, de már több alkalommal szerveznek kertészeti társkiállítást a Construmán, idén a japán kert volt a téma, így a szervezők úgy gondolták, hogy az Egyetemi Bonsai Club kiállításával emelik tovább a rendezvény színvonalát. Így kaptunk felkérést, a kiállítás megszervezésére.

A kiállításra közel 100 növényt, kiállítási egységet neveztek az alkotók. Neveztek, mert kivételesen nevezéssel lehetett bekerülni a kiállításra, amit azért tartottunk fontosnak, mert a kiállítás színvonalát így szerettük volna az eddigieknél magasabbra emelni. És ez úgy gondolom sikerült is. A nevezéssel járó felelősséget a többség komolyan vette, ennek ellenére voltak apró szépséghibák, főleg a felkészítéssel, de azt gondolom ezeket legközelebb odafigyeléssel el lehet kerülni. Talán egy-két olyan növény volt, ami szerintem nem volt kiállítás érett, de összességében egy nagyon erős kiállítási anyagot láthatott az érdeklődő közönség. Mivel egy jó, alapjában véve magas létszámmal látogatott helyen rendezhettük a kiállítást, akadt is szép számmal látogató, érdeklődő.

Külön öröm számunkra, hogy a kiállítást őexelenciája, Yamamoto Tadomicsi, Japán rendkívüli meghatalmazott nagykövete nyitotta meg, aki nagy elismeréssel nyilatkozott a klub munkájáról, majd Katona Ervin vezetésével őszinte érdeklődéssel tekintette meg a kiállítást.

Kivételes alkalmak, kivételes eseményeket szülnek, így tulajdonképpen első ízben osztott a klub díjakt.

Nagy örömömre Koós András és felesége, Lelkes Éva Életműdíjat kaptak. Ők ketten a kezdetektől jelen voltak a klub, de mondhatni a magyar bonsai életben, munkájukkal nagyon sokat tettek. Mostanra komoly, nemzetközi színvonalú gyűjteményt nevelnek, amit ez alkalommal nekünk is bemutattak. Rendszeres részt vesznek a Cseh Bonsai Szövetség kiállításain, ahonnan nem egyszer díjakkal térnek haza. Koós András a legnagyobb magyarországi suiseki gyűjtő, hazai gyűjtésű kövei neki is, másnak is sok szép díjat söpörtek be.

A kiállítás legszebb örökzöldjéért járó díjat a Marczika Bonsai Stúdió fenyője, egy Pinus parviflora "Kokonoe" kapta, a legszebb shohin méretű fa pedig szintén a Marczika Bonsai Studio fája, egy Premna japonica kapta. Mindkét fát évek óta Papp Sándor barátom neveli, alakítja, így a díj neki is szól.

A kiállítás legszebb lombhullató fája Koós András Carpinus koreana-ja.

A kiállítás legszebb kusamonoja, ami egy meglepetés díj, Tirpák Bálint barátom szukkulensekbőlm kövirózsákból összeültetett alkotása, saját tálban.

Rácz György által alapított legszebb Magyar bonsai díjat Tirpák Bálint Pinus nigra-ja kapta. A díjnak feltétele volt, hogy magyar gyűjtésű, nevelésű növénynek kell lennie, magyar tálban. Bálint mindkét feltételt teljesítette, a tálat maga készített ehhez a fához, figyelve olyan részletekre, hogy a fa görbületei hol engedik a játékot a tál formájában. Nagyon harmonikus, egyedi alkotás.

Ezen kívül többen kaptak önzetlen munkájukért elismerő oklevelet. Olyan klubtagjaink ők, akik mindig, első kérésre segítenek, munkájuknak köszönhetően sok szép kiállítást tudtunk már rendezni. Ők rangsor nélkül, a Mészáros család, Olléné Nagy Mária, Deák Fogarasi Zsuzsa.

És ennyi olvasni való után jó néhány képben szeretnék ízelítőt adni, hogy milyen is volt ez a kiállítás. Mivel lehetetlen lenne 150 képet feltenni, meg lássuk be nem is lehetne elvárni, hogy bárki végig nézze, ízelítőnek pár kép és hamarosan egy video összeállítás a képekből.






































A megnyitó pillanatai, őexelenciája, Yamamoto Tadomicsi, Japán rendkívüli meghatalmazott nagykövete, Katona Ervin, az Egyetemi Bonsai Club elnöke, a háttérben Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója.






(A képek minőségéért elnézést kérek, nagy ellenfényben kellett megoldanom, vaku nélkül)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése