2014. április 15., kedd

Veszprémi workshop és demo

A hétvégét Veszprémben töltöttem a Juniperus Bonsai Club meghívására, amit ezúton is köszönök, nagy megtiszteltetés, hogy ennyi bizalom irányul felém. Két nap teljesen eltérő társaságban. Szombaton Preszter-Lajtai Attila látott vendégül 13-ad magammal a saját kertjében, ahol "szakmai" társaságban töltöttünk együtt mintegy 5-6 órát. Jó előre kiválasztottunk egy Tiszafát, aminek alakítása lett volna a program, és amit a workshopra érkezők hoznak magukkal. A Tiszafát végül kénytelenek voltunk inkább "csak" átültetni, mert nagyon rossz közegben volt és sok rossz állapotú gyökeret találtunk, így helyette egy kis Borókát alakítottam, miközben egy komolyabb Boróka is előkerült. Jól sikerült nap volt, nagyon örültem, hogy ilyen sokan összejöttünk szerte az országból, Pécstől, Kecskeméten és Zalaegerszegen keresztül, Székesfehérvárig és Budapestig.

Dél utánra egy izgalmas program volt betervezve, a Veszprémi Japán Napokon, a bonsai kiállítás keretében "Első bonsai alakítása"! Itt a (jó értelemben vett) laikus közönséggel közösen! alakítottunk kis faiskolai növényeket, Buxust, Madárbirset, Loncot. 5-6 lelkes, reménybeli bonsaiossal dolgoztunk a kiállítás zárása után is. Nagy élmény volt mindannyiunknak.A komolyabb alapanyag, kerti yamadori, Terülő boróka, a bal szélen a boldog tulajdonos, jobb oldalt Burschl József barátom, aki ős bonsaiosnak számít, fantasztikus gyakorlati tudással. Az itt bemutatott fényképeket is neki köszönhetem!


Vasárnap a kiállítás égisze alatt dél előtt előadást tartottam, próbáltam megszerettetni a bonsait az érdeklődőkkel, rögtönzött tárlatvezetésen igyekeztem bemutatni a kiállított növényeket, gondozásukat, alakításukat. Sok kérdést megválaszoltam, de biztos maradt még a közönségben. Dél után az elméleti ismertetést gyakorlatban próbáltam bemutatni, egy alakítási demoval. Egy kisebb Boróka volt ismét terítéken, ami jó kis feladatnak bizonyult, mert több, számomra fontos ágát voltam kénytelen levágni egy betegség miatt. Innentől fogva a problémák megoldása vezette a kezem, kisebb-nagyobb kompromisszumok árán sikerült megoldani a feladatot.


Köszönöm még egyszer a meghívást és köszönöm Burschl Józsinak a képeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése