2014. július 5., szombat

Lingnan iskola

Tudja valaki, hogy mi az a Lignan iskola? Nem várom meg a választ. A bonsai eredete kínai. Kínában penjingnek hívják, de ugyanúgy írják. Budhista szerzetesek közvetítésével jutott el japánba ez a növény tartási metódus. Hogy jön ez ide? Mit mond a Lingnan iskola? Nőni hagyni és vissza vágni. Na, így gondolom már esetleg ismerős, akár Walter Pall-tól is hallhattuk ezt a módszert. Ő is így neveli sokak által csodált növényeit. Csak nem nevezi néven. Mindegy. A lényeg, hogy hagyjuk nőni a növényt, míg a kívánt eredményt el nem érjük. Hogy mi a kívánt cél, azt mindenkinek magának kell tudnia, az adott növény ismeretében.

Ezt a Gyertyán erdő pont ilyen elvek alapján nevelem. Drótozás nélkül egyelőre. A túlnyúló ágak 70-80 cm hosszúak. Tápozás és öntözés. Mi volt a cél? Hogy eltűnjenek sebek és egyes ágak arányosan vastagok legyenek. Most vált időszerűvé a visszametszés.

Metszés után. A korábbi hátul nézet lesz majd az elől nézet, mert így a csúcs előre bókol. Ez fontos! A fa sosem eshet hanyatt! Mindig nézzen előre, a nézőre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése