2010. március 24., szerda

Tippek és trükkök No.1

Egy BonsaiArt-ban láttam a következő technikát, régóta szerettem volna kipróbálni, idén erre is jutott időm. A módszer lényege, hogy egy cserépbe lukakat fúrunk, ezen keresztül dugjuk a magoncokat (eredeti leírás szerint fás-félfás dugványokat). Ahogy a növények nőnek, vastagodnak, szépen belefeszülnek a lukakba, majd kellő idő elteltével, a vastagodás fölött gyökereket kezdenek növeszteni, amik szépen összenőnek és egységes gyökérnyakat, nebarit alkotnak. Később el lehet dönteni, hogy továbbra is többtörzsű növényt nevelünk, vagy a törzsek közül szelektálva 3, vagy akár egy törzsű bonsaiként nevelhetjük tovább. Így elég gyorsan (persze ez bonsai időszámítást jelent) juthatunk egy szép növényhez. A dugványok eredeti méretétől függően shohin és normál méret között játszatunk.
Két éve Tatárjuhar - Acer Tataricum magokat vetettem, ezek közül lettek az alanyok kiválasztva. Ha már itt tartunk érdemes a tatárjuharral foglalkozni, mert érdekes levele van és gyönyörű őszi lombszíne. A többi juhartól eltérően nem szeldelt a levele, hanem ép, de fogazott szélű. Természetben 3-5 méteres bokros növekedésű. Lassabban nő, mint a mezei, hegyi, vagy korai juharok, ezüst juharról nem is beszélve, de épp egy ilyen kísérlethez teljesen alkalmas.
A magoncokat szépen átfűztem a lukakon, legmagasabbat középre, hogy legyen egy hangsúlyos elem benne. Majd később meglátjuk mi lesz belőle, de egyelőre tervezzünk 5 törzsre.
Majd az egészet elültettem egy tágas edénybe, hogy legyen kedve növekedni. Földkeverék a szokásos: sóder, virágföld, marhatrágya, ami kellő indító tápanyagot ad. Én szeretem használni, főleg nevelés alatt lévő növényeknél.
A várható eredményről, a módszer lényegéről beszúrom az eredeti cikk képeit, így jobban érthető.
Így hízik bele 3 év alatt a lukakba.
És ez lesz belőle. Ez az az időpont, amikor az eredeti gyökérzetet el kell távolítani, kiszedni a növényt a cserépből és önálló életre kelteni, az új gyökérnyakkal.
Egyelőre ez a terv. Idővel jelentek, hogy áll a fejlődés.
Van még öt mezei juhar vastagabb törzzsel, ami már elő van készítve egy hasonló beavatkozásra, ahogy beültetem, felteszem azt is.

1 megjegyzés:

  1. Fával is meg lehet ezt oldani, és azt könnyebb is átfúrni.
    http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATdevelopingclumpformbonsai.htm

    De nagyon jó trükk...

    VálaszTörlés