2010. augusztus 2., hétfő

Fekete fenyő - Pinus nigra drótozás

A következő Pinus Nigrat 3 éve gyűjtöttem, az első fenyő, amit gyűjtöttem és már azt komoly eredménynek éreztem, hogy megmaradt. Nem különösebben jó növény, vékony a törzse, kevés az ága és a rügyeket sem ontotta ez idáig. Igaz, eddig hagytam, hogy menjen a maga útján, csak az idős tűket távolítottam el, gyertyákat nem csíptem vissza.
Most az Érden tett látogatás inspirálta, hogy raffiát és komolyabb mennyiségű drótot vegyek kézbe. A raffiára a kéreg, törzs védelme miatt volt szükség, mert bár a fenyők, gyantás növények elég sok mindent elviselnek, azért van egy határ! Ezt a határt én itt többször átléptem. Drót. Használtam már réz drótot, de itt kipróbáltam az alut. Hazai beszerzés, kilóra, lágy és félkemény anyagminőségben. A lágy nagyon lágy a félkemény már fél úton a hajlíthatatlanság felé. De próbának, gyakorlásnak kiváló. Itt én 4-es félkemény, 3-as lágy, 1,5-es és 1-es lágy drótokat használtam. Az eredmény alább látható.
A cél, egy kompakt koronájú növény volt. Reméljük túléli az alakítás okozta megrázkódtatásokat.

3 megjegyzés:

  1. Egyszerűen szeretem az ilyen előtte utána képeket és alakításokat, olyan sok jó ötletet lehet belőle meríteni saját fákhoz is, tetszik, nagyon tetszik ...
    üdv

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett! Remélem, túléli.

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Először is köszönöm a biztatást.
    Igen, én is kedvelem az e fajta dokumentálást, én is sokat tanulok belőle, gondolom másnak is hasznos lehet. Végül is ez nem volt egy komoly yamadori, tényleg próbának indult, hogy sikerül-e fenyőt gyűjteni. Úgy néz ki igen. És talán látszik, hogy elsőre alkalmatlan, vagy nem túl jó alapanyagokban is van fantázia.

    VálaszTörlés