2011. január 4., kedd

Pótcselekvés

Addig is amíg várunk a hóolvadásra és élesítjük a gyalogsági ásót a tavaszi yamadorihoz, míg próbáljuk felidézni, hogy hol is láttuk azt a pofás galagonyát ősszel, amit már nem tudtunk begyűjteni, míg keressük a megfelelő tálat az erdei fenyőnkhöz és feltöltjük a sóder, akadama és tőzeg készleteinket, addig is játszunk!

Itt ez az egyszerűnek nem mondható tölgy. Tekintsünk el attól, hogy a valóságban több méter magas és képzeljük el, hogy ez egy 80-90 cm magas yamadori, egy első alakítására váró alapanyag.
Vegyük figyelembe, hogy a gyökérnyaktól indulva két törzsre válik szét, bár ez a rossz minőségű képen nem jól látszik, figyeljünk arra, hogy melyik ág milyen vastag (arányait tekintve), hogy melyiket lehet még hajtogatni, melyiket nem.

Akinek volna kedve, alakítsa ezt a fát. Rajzoljon, photoshop-oljon, csináljon virtuális képeket, vagy csak dumáljunk róla, hogy hogyan alakítaná. (rajz lenne azért az igazi...). Tekintsük ezt egy workshopnak, hátha tudunk egymástól (biztos, hogy igen) tanúlni, szemléletet, gondolkodásmódot. Legyen stílusgyakorlat, hogy, ha elénk kerül egy hasonló yamadori, akkor tudjunk vele mit kezdeni.
Ide lehet küldeni bármit, ami kép: tszb.balage@freemail.hu

És ezúton kívánok mindenkinek Boldog Új Évet!

Üdv!

4 megjegyzés:

  1. Huu, látom ez az idöszak mindenkinek nagyon szenvedve telik el. Kitakarítottam a szerszámosládámat, megéleztem az ollókat, ültettem azért már edénybe néhány kis fát müanyagcserépböl, amit szigorúan fagymentes helyen tartok azóta. Márcsak szúnyoghálót kell méretre vágnom a tálak aljára. Lehet keverek földet. De már én is megörülök a semmittevésben!!!! még 2 hónap a naptári tavaszig. Te jó ég......

    VálaszTörlés
  2. Igen. Egyrészt ez a tél egy nehéz időszak, másrészt azt vettem észre, hogy az utcán, vagy természetben sétálva, azt nézem, hogy egy fából mit lehetne kihozni, hol kéne metszetni. Csak én vagyok ilyen elborult, vagy más is?
    Ezzel együtt nem unatkozom. Olvasok, cikket fordítok, keresem a megfelelő tálakat. Be kéne fejeznem néhány daizat, amit vagy 2 éve faragok. Ehhez meg keresem a megfelelő előképeket, hogy hogyan érdemes az oldalát kialakítani, milyen lábat lehet faragni, stb.
    Na de mindegy is. Ha van kedved részt venni ebben a társasjátékban, ne habozz!

    VálaszTörlés
  3. Cikkfordításra vevö vagyok.. jöhet..
    Az én fanatizmusom abban tetözik, amikor autót vezetek és az erdöt bámulom, mert azt hiszem hogy 100 km/h-nál talán észrevezek egy tuti yamadorit, hirtelen azon veszem észre hogy már a másik sávban vagyok. Ha feleségem vezet akkor egész úton jobbra figyelek.
    Egy elektronikai cégnél dolgozok és parkban van egy tök ronda tuja már azon gondolkozok két éve hogy ki kéne ásnom. Kész..
    Írjunk olyat össze, hogy miröl isemrszik fel a fanatista bonsai-os!
    Rendes, kisebb fád nincs amiröl jövöképet alkothathnánk?

    VálaszTörlés
  4. Csak rendetlen fáim vannak, de azokról lehet ábrándozni. Az őszi Kőris yamadorik közül válogathatsz, ha van kedved, na persze csak virtuálisan!
    A vezetős élmény ismerős. Három éve, Horvátországban a szerpentineken adtam elő ugyanezt. Na azt a tipródást, amit a tengerparton műveltem, a Pinusok között ...

    VálaszTörlés