2011. február 15., kedd

Tál

Sikerült tálat venni a gyertyánhoz. Nem ilyenre gondoltam pont, de jó lesz első tálnak. Tudni kell megalkudni.

Yixing tál, from csájna. Nagyon szép darab. 21 cm belső átmérő, 4,5 cm mélység. Méretben pont passzol a gyertyánhoz és ezzel el is dőlt az ágrendszer sorsa.

Ezt a másik tálat meg nem lehetett otthagyni. 12 cm belső átmérőm, 3 cm mélység. Nagyon szép, mély barna színe van.

14 megjegyzés:

  1. Én is. Várom, hogy felengedjen az idő tartósan és zutty! A metszést valószínűleg előbb meglépem. Majd tudósítok folyamatosan.

    VálaszTörlés
  2. Szia Balázs!
    A felsőbbik tál is háromlábú ugye?
    Hogyan ülteted bele a fát? Egy, vagy két lábhoz igazítod a fő nézetet?

    VálaszTörlés
  3. Szia! Háromlábú az is, de ezzel a kérdéssel megfogtál. Bele fogom próbálni és meglátjuk, akár együtt is, ha úgy hozza jó sorsunk.

    VálaszTörlés
  4. Hali, hol vásároltad őket?
    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  5. Czégel Richárdtól vannak mindketten. És van még bőven méretben és formában is kínálat. Ha kell elérhetőség, szólj.
    Balázs

    VálaszTörlés
  6. Hali,
    hát kellene, előre is köszi
    Attila

    VálaszTörlés
  7. Szia Balázs!
    Csak azért kérdeztem ezt az egy, vagy két lábhoz igazítást, mert úgy tudom (legalábbis van egy ilyen nézet v. mi), hogy egy lábhoz a japánok igazítanak, kettőhöz meg gyakran az európaiak.... Te mit tudsz erről? Én úgy vagyok vele, hogy látványban, ízlés szerint az egy lábhoz igazítást kedvelem szinte minden esetben. endjú?

    VálaszTörlés
  8. Szia Bálint!
    Nézegettem azóta a tálat, forgattam, próbáltam elképzelni, benne a fát. Néztem, hogy mutat jobban. Én nem ismertem ezt a japán-európai, egyláb-kétláb elméletet, de nekem az egy lábra ültetés, vagy a tál olyan látványa tetszik jobban, ami egy lábat mutat direktben. De bele fogom tenni a fát hamarosan és akkor meglátjuk, hogy mutat jobb képet.

    Czégel Richárdot elérhetitek ezen a számon: +36 30 221 92 23.

    VálaszTörlés
  9. Nekem meg az egy láb instabillá teszi a képet, de nagyon sok képen egyikhez sincs igazítva

    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  10. Az lesz a megoldás, hogy fogom a Kokufu-ten képeket és átnyálazom az összes ilyen jellegű tálba ültetett bunjint, hogy egy, vagy két lábra ültették őket. Szoktam így tallózni a képek között, hogy csak egy bizonyos dologra figyelek, a többit meg átlapozom. Szerintem így nagyon sokat lehet tanulni.

    VálaszTörlés
  11. Megdöbbentő, pontosan így szoktam én is szűrni dolgokra, és végignézni sok képet egy szempont alapján, azt hittem, csak én csinálom így

    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  12. Háááát, nem! Én is így szoktam. Én még az egyetemről hoztam magammal ezt a metódust. Rengeteg építész folyóiratot nyálaztunk így át és mindig csak egy dologra koncentráltunk. Az benne a jó, hogy nagyon nagy anyagot lehet így átnézni adott idő alatt, mert csak egy dologra figyelsz.
    Egyébként átnéztem a négy Kokufu katalógusom képanyagát. Tanulságos. Kivétel nélkül egy lábra rendezve ültetnek a háromlábú tálakba és mindig szimmetrikusan a négylábú tálakba. Mert, hogy vannak négylábú kör alakú tálak is.
    Így részemről a dolog eldőlt. Egy lábra rendezem majd a fát benne.

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok!
    Ami a lábakat illeti, a háromlábúaknál, szerintem pont az az izgalamas, mikor egy láb van elől. Egy chokkan fa esetében fokozza az egyenesen feltörő hatást szerintem, hogy az egyensúly benyomását érezhetjük optikailag, mintha azon az egyetlen, elől lévő lábon egyensúlyozna a növény. Egy bunjin fa esetében viszont nem egy esetben, egy kényes és törékeny egyensúlyt "illúzionál" az összhatás, számomra legalábbis.
    Ami a Kokufu - ten képeket illeti, én is fellelkesültem, rákerestem és a végén nem a fáknál lukadtam ki, hanem ezeken a találatokon keresztül antik bonsaitál kereskedők kirakodott asztalainál....sírni tudtam volna a gyönyörűségtől. Iszonyúan korlátolt és földhözragadt a mai bonsaitál kínálat ahoz képest, hogy milyen kifinomult munkák készültek anno.... Az ilyen antik tálak esetében - már ha fát teszünk bele, pl egy háromlábúba - azthiszem nem kérdés hogyan ültetnék bele fát, mert olyan csodálatos és finom lábakat készítettek sok esetben, hogy azt egyszerűen meg kell mutatni a szemlélőnek!

    Egyébként én is ily módon szoktam szűrni a dolgokra, mint ahogy ti is írtátok... :)

    VálaszTörlés