2011. június 5., vasárnap

Levélmetszés segítséggel

Aktuális teendő, lombhullatók levélmetszése. Az első növekedési hullám május végére, június elejére lezajlik a lombhullatóknál. Ilyenkor érdemes levélmetszést végezni rajtuk. Ennek több előnye is van. Egyrészt kihajt másodszor is, ezzel egy év alatt két évet öregszik a növény, másrészt a friss hajtásokat így sokkal könnyebb drótozni. Leveles állapotban szinte lehetetlen. Levélmetszést csak jó kondiban lévő növényeknél szabad csinálni, egy beteg, legyengült fa bele is halhat.

Nekem főleg Mezei Juharok és Gyertyánok sorakoznak a kertben, a polcokon. Ez a két faj nagyon jól bírja és jól is reagál a levélmetszésre. Apróbb leveleket és rövidebb ízközöket is hoz, így a lombkorona sűrítéséhez szerintem elengedhetetlen.

Idén egyelőre két Mezei Juhart leveleztünk le. Ketten, mert idén segítségem is akadt, a nagyobbik lányom személyében. Nem kértem, önként jelentkezett.


Döbbenet jól állt a kezében az olló, pedig nem mutattam hogy fogja.


Sasson vágás után ennyi levél jött le a két juharról. És jól látszik milyen kesze-kusza az ágrendszer. A bal oldali juharon tavaly is volt levélmetszés, ennek eredménye a nagyon sűrű ágrendszer. Rengeteg rügyet hoz ilyenkor, amiből vagy lehet válogatni, vagy hagyjuk nőni, mert ebből jövőre nagyon erőteljes növekedés, törzsvastagodás, seb gyógyulás lehet.


A kisebbik növény metszés után, drótozás előtt.
És drótozáshoz is akadt segítség. Ami a legszebb az egészben, hogy egyszer megmutattam, aztán ment. Jobban, mint nekem úgy 10 éve.


És a végeredmény, drótozás után.




És néhány kép erejéig a nagyobbik juhar:


Az idei első hullám kb. 6-8 levélpárnyi növekedés. A vastagabb ágak 2-3 évesek, a vékonyak az előző évi levélmetszés után kihajtott rügyekből alakult ki.

És metszés, drótozás után. Nincs eleje, nincs háta. Jövőre kibontom a gyökerét, hogy azt is figyelembe véve tudjam eldönteni az alakítás további irányát. De addig, csak had' szaladjon!




5 megjegyzés:

  1. Szia Balázs
    Miután levágtad a leveleket hova teszed ?Napraa?Árnyékba?Mennyi idő amíg új levelek indulnak meg ?
    Nekem is van 3 mezei juharom,több gyertyánom,de megvallom őszintén nem merem levágni a leveleket.Félek nem hajt ki

    Üdv Isti
    A bonsai lelke legyen veled

    VálaszTörlés
  2. Szia Isti!
    A leveleket a kukába..., :-) Bocs, de magas volt a labda, képtelen voltam kihagyni.
    Megoszlanak a vélemények és én is raktam már fél árnyékba és napra is. Nem tapasztaltam különbséget. Nyilván, ha biztosra akarsz menni, akkor félárnyékot javaslok, a tűző napon viszont kisebb leveleket fog hozni. Ha nincs tapasztalatod, inkább a félárnyék. Nem tudom Dunavecsén mennyire éget a nap. Most, ebben az esős, párás időben a fény sokkal szűrtebb, én most a napra tettem a juharokat. Én javaslom, hogy egy növényen próbáld ki, dokumentáld le magadnak, figyeld mi történik, hogy reagál a növény. Nekem ettől még nem ment tönkre növényem. A biztonságos megoldás szerint 2 évente érdemes levelet metszeni, de én metszettem már évente is, sőt japánban megteszik évente 2* is akár. Nyilván az ottani klíma ezt megengedi. Ilyenkor nem tudsz máshogy drótozni, csak így. A levélnyeleket fenthagyod, azok lepotyognak egy-két hét alatt és jönnek az új levelek, meg az új rügyek dögivel.
    Első körben a Mezei Juharral próbálkozz. Érdemes ősszel, szeptemberben egy kizárólag Kálium trágyázást alkalmazni, a Kálium segíti a fásodást és a fagytűrést. Azon kívül a növényeket etetni kell rendesen. Tavasszal egy marék szarvasmarha trágya a minimum. Hidd el jót tesz.
    Üdv! Balázs

    VálaszTörlés
  3. Szia Balázs
    Mezei juharon fogom kiprobálni meg egy acer bauergerianumon
    Köszi a segítséget

    VálaszTörlés
  4. A hajtáshoz kell a meleg és fény, maradhat simán napon.
    Nekem egy kőris volt árnyékban, és nem akart kihajtani, kiraktam a napra áprlilis végén, mert nem mozdultak a rügyek, és most kihajtott.
    Levélmetszés: nem feltétlenül kell és szabad teljes levélmetszést csinálni, lehet részlegeset is. Felül mindent, alul pár levelet hagyva


    Off: Szeretem a bejegyzéseidet, mert nem csak 1 kép, hanem több és mindíg lehet olvasni is hosszabbana témákról, jó lenne ha több ilyen színvonalas blog lenne.
    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  5. Szia Attila!
    Igen, igaz amit mondasz. Többnyire én is napon tartom őket. Ez a kőris dolog beindította a fantáziámat, mert van 3 kőrisem, de nagyon gyatrán teljesítenek növekedést illetően. Nem akartam full napra tenni, mert van amit ősszel gyűjtöttem, de most teszek egy próbát.

    Off: köszönöm, jól esik a vállveregetés.

    VálaszTörlés