2011. október 7., péntek

Légy résen!

Nem vagyok cserkész, de érdemes résen lenni és figyelni egy-egy építkezésen, mert gyöngyszemeket lehet találni. Ily módon sikerült szert tenni egy nagyon komoly tiszafára, illetve ami maradt belőle, mert a 3-4 méter magas, karnyi törzseket 25-30 magasan lecsapták és valószínűleg egy bobcat segítségével kiemelték a gyökérnyakat. Van viszont egy összefüggő gyökérpáncél, csonkokkal, kb. 80-90 cm átmérővel, ahhoz képest sok hajszálgyökérrel.


Így mutat egy Nissan pickup hátuljában. Elég jól kitölti a rendelkezésre álló teret. Sajnos nem volt nálam fényképezőgép, így kénytelen voltam a telefont használni. Látszik, hogy a gyökérnyak elég magas, illetve nem látszik, hogy milyen szép a gyökérpáncél rajzolata. Egyelőre szabad földbe kerül, Bacsó András barátom segítségével, mert sajnos nálam nincs ennyi hely, és reménykedünk benne, hogy megmarad.

2 megjegyzés:

  1. Remélem megmarad, nagyon szerencsés vagy, hogy egy ekkora tiszafához jutottál, gratula.
    Nincs róla beültetés utáni kép?
    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  2. Én is erősen remélem, hogy megmarad. Nem készült beültetés utáni kép, András nem tudom beültette-e (remélem igen). Azt tudom, hogy belocsolta és elkezdte pucolni a gyökérzónát. Egyébként viszonylag sok hajszálgyökere van és mivel nem nagyon maradt rajta zöld felület, ami párologtatna, így talán van esélye. Meglátjuk. Minden esetre nagyon komoly munka lesz ebből kihozni valamit. Talán mikor vendégül látjuk Kevin Willsont, lesz min dolgoznia...

    A hozzájutás elég kalandos volt. Az egyetemen, ahol dolgozom terület rendezés volt és tudtam, hogy ez a fa útban van. Jeleztem a kollégámnak, hogy nehogy kidobják, mert KELL! Vártam két hétig, hogy kiszedjék, de csak nem álltak neki a melósok, mikor már mondtam, hogy akkor megyünk és kiássuk. De végül erre nem került sor. Már le volt beszélve Andrással, hogy hívom, ha ki van ásva, jön a kocsival és elviszi. Egyik reggel megyek be dolgozni, látom nincs a helyén a fa. Pánikszerű keresgélés, kérdezősködés, senki nem látta. Jellemző. Már lemondtam róla, épp a Ligustrumokkkal bajlódtam, mikor megláttam egy sittkupac tetején a gyökereket és a jellegzetes vörös kérget. Felhágtam a kupacra és onnan hívtam Andrást, hogy jöjjön, mert meg van a fa. Végül Bobcattal vittük a kocsihoz, az emelte fel a platóra.

    VálaszTörlés