2012. április 16., hétfő

Fagykárok


Az idei -25 °C most már szinte biztos, hogy nem múlt el komolyabb nyomok nélkül. Több növényem is károsodott, sajnos, szinte magától értetődő, hogy a legfontosabb növények. Nagyon valószínű, hogy nem is a -25 °C okozta a gondot, mert a rügyeken látszik, hogy megindultak, aztán fagytak el. Volt egy pici felmelegedés és ismét lehűlés, szerintem ez okozta a gondot. Pedig mindkét növény szinte csúcsig takarva volt fenyőkéreggel, vizet kaptak, nem ez okozta a gondot.

A Gyertyán erdőm, ami tavaly lett összeültetve és nagyon szépen fejlődött, nyáron kétszer kellett visszametszeni. Elszáradt ágak, természetesen a legfontosabb helyeken, kompletten kifagyott törzsek. Nagyon fájó veszteségek, mert éveket vesztettem vele.






 A csúcs közelében is elfagyott egy-két ág.

És ami még rosszabbul érintett, a tavaly kiállított Gyertyánom. Több év munkája veszett el. Olyan ágak fagytak le, amiket nem tudok egyszerűen pótolni. Újra kell gondolni a növényt, teljesen újra kell építeni. Még nem tudom, hogy egyszerűen átdrótozom, vagy újra növesztem az elveszett ágakat, vagy teljesen újra gondolom.




Elfagyott csúcs, oldalsó ágak. Sírni tudnék. Van, ahol előtörtek rügyek, még várok mielőtt vágnék. Nyár közepére kiderül biztosan, hogy hajtanak-e ki még rügyek. De egy biztos, idén ez a növény már nem megy kiállításra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése