2012. augusztus 26., vasárnap

3. Bonsai Blogger Day - élménybeszámoló

Az egész heti beharangozás után tegnap lezajlott a 3. Bonsai Blogger Day. A Blogger Day-t a Marczika Bonsai Studio indította útnak 3 évvel ezelőtt. Már az első is sikeres volt, azóta pedig évről évre várják a magyar bonsaiosok, üde színfolt a bonsaios életben közvetlenségével, profizmusával.

Az idei program a shohin bonsaiokról szólt, amire nem igen volt még példa Magyarországon. De köztudott, hogy van néhány elvetemült alak, aki kifejezetten bolondul a shohinokért, ezek közül kettő a Bonsai Studioban dolgozik, így nem is annyira meglepő a témaválasztás.

A napot Marczika András nyitott meg, majd bemutatta a Bonsai Studio shohingyűjteményét. András minden növényről részletesen mesélt. Elmondta a történetét, beszélt az alakításról, a növény tartási módjáról, tapasztalatokról. Kerek egész képet kaptunk.
A résztvevők nagy érdeklődéssel nézegették a pont kézbe illő shohinokat. Azért is hálás méret ez, mert könnyedén kézbe vehetjük, egész közelről nézegethetjük, ahogy tettük is. 

A shohin gyűjtemény után Papp Sanyi elkezdte az alakítási bemutatót. Kis interaktivitást csempészve a dologba, megszavaztatta, hogy melyik növényt alakítsa. Na vajon melyikre esett a választás?Segítséget is kapott egy fiatal bonsaios személyében, aki igazán ügyesen dolgozott a nem mindennapi elő anyagon. Drótoztak, metszettek órákon át.
A második előadó Katona Ervin, az Egyetemi Bonsai Club és a Magyar Bonsai Szövetség elnöke volt, aki a shohin állványok berendezéséről tartott egy nagyon részletes előadást. Olyan dolgokat hallhattunk, amiről nemhogy magyar, de külföldi szakirodalom se nagyon akad, egy-két ritka kivételtől eltekintve.


Szintén ritka témaválasztással lepett meg minket Tirpák Bálint. Shohin tálak. Mi más. Tál témakörben eddig két előadást hallottam, az egyiket jó pár évvel ezelőtt File Zoltán bonsai keramikustól, a másodikat Bálinttól idén. És ez volt a haramdik, ami viszont kifejezetten a shohin tálakról szólt. Egy nagyon fontos témakör, hiszen a tál választás nagyon fontos momentum. Egy rossz tállal agyon csaphatjuk egy jó alakítás eredményét. Szerintem méltatlanul keveset foglalkozunk a tálakkal, remélem az Bálint lelkesedésével változik majd.A tekercsképeket Viktória, Bálint festőművész felesége készítette, aki néhány érdekességet osztott meg velünk a képekről, a készítésről, az elnevezésekről. Olyan dolgokat hallhattunk, amikről szintén nem igen lehet még olvasni sem. Tudom, hogy nagyon sok munka van ezek mögött, nagyon sok utána járás, információ gyűjtés. És nagyon örülök neki, hogy ily módon szélesedik a látókörünk.A "kis sárga" és a "répa színű ovális", Bálint legújabb alkotásai, egyedi dobozban!Deák Péter tanár úr a növények szaporításáról, tartott előadást, bemutatóval együtt, ami így nagyon hasznos, kézzelfogható volt.  
Utolsó előadóként shohin tippeket és trükköket mutattam be. Próbáltam csak olyan módszereket elmesélni, amiket magam is kipróbáltam. Fontosnak tartom, hogy saját tapasztalatról is be tudjak számolni ezekkel kapcsolatban. Azt gondolom, hogy így korrektebb képet tudok adni és ha valaki megkérdezi, hogy: "Nálad ez, hogy vált be?", akkor tudok neki válaszolni.Hogy milyen volt a nap? Szerintem nagyon hasznos. Shohin témakörben még nem hangzott el ennyi előadás. Melegünk volt ...


... de jó volt a hangulat!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése