2012. szeptember 29., szombat

Fenyők tűlevél metszése és drótozása

Még éppen aktuális a fenyők tűlevél metszése, amikor a tavalyi tűket leszedjük, hogy több fény jusson a növény belsejébe, több rügy képződjön és ennek következtében rövidebb tűlevelek fejlődjenek. A módszert majd úgy kell folytatni, hogy a tavasszal kifejlődő gyertyákat 1/3-ra vissza kell vágni, majd nyár folyamán ezeket is le kell vágni. A gyertyák helyén több rügy jelenik majd meg, amiből általában kettőt meghagyunk. A módszer csak gazdag tápozás mellett működik, ha éhezik a növény, nem érjük el a kívánt eredményt. De erről majd máskor, bővebben.

Mindkét növény tavalyi gyűjtés, idén igen szépen fejlődtek, hála a gazdag Biogold adagolásnak.


Előtte és utána


Drótozva, korrigálva az ágakat


Itt még tűlevél szedés előtt


 Levélmetszés és drótozás után

5 megjegyzés:

  1. Mai nap én is lemetszettem a feketefenyőm és a mugóm.
    Üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Közben utána néztem alaposabban, akár decemberben is lehet még tűleveleket szedni. Mondjuk ez japán szakirodalomra alapuló adat. Nálunk ez inkább korábban aktuális, mivel decemberben már a telelőben pihennek a növények.
      Balázs

      Törlés
  2. Szépek ...
    én már augusztus végén megtettem(akkor volt időm). Klassz a tál, honnan szerezted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Melyik tálra gondolsz? Az első egy kb. 10 éves, bár lehet több is, Nitrán vásárolt tál, még SK-ért vettem, volt vagy 500 Ft. A második, a kaszkád tál, Ricsitől van, Yixing tál. Ilyet lehet rendelni onnan is, ahonnan Te is szoktál.

      Törlés
  3. Teljesen kezdőként szeretnék 1-2 éves erdei fenyő magoncokból ovális tálban bonsai facsoportot. Mikor és hogyan kell metszeni? Van valami szakirodalom?
    Üdv
    Icetee

    VálaszTörlés