2012. szeptember 24., hétfő

Kiállítás beszámoló

Tartozom egy beszámolóval a legutóbbi kiállításról. Kinek tartozom? Talán leginkább magamnak. Vegyes érzésekkel nézek vissza. Szerintem nem sikerült a tavalyi színvonalat hozni, ami részben a szervezők hibája is. Idén sem volt zsűrizés, válogatás nélkül kerülhettek be a kiállított fák. Volt, aki betegség miatt mondta vissza. Hiányzott a fája, sajnáltam. Ennyit a negatívumokról.

Pozitívan értékeltem, hogy abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a kiállítást Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere nyitotta meg. Megrendezésre került az Új Tehetségek Versenye, ahol az eddig még be nem mutatkozott alkotók kapnak lehetőséget.

Ennyi bevezető után inkább képekkel számolnék be.


A megnyitó pillanatai, Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, Katona Ervin, az Egyetemi Bonsai Club elnöke, Nagy Árpád, az Egyetemi Bonsai Club elnökségi tagja (balról-jobbra).


 A New Talent Contesten általam alakított boróka.

És a továbbiakban kommentek és rangsorolás nélkül fák, részletek a saját szájam íze szerint.










































ui.: annyi keserűség még maradt bennem, hogy a kiállítás alul látogatott volt. Nem a szélesebb közönség által, hanem pont a szűkebb, nevezzük szakmai közönség által. Közel 20 éve vagyok tagja (még belegondolni is szörnyű, ennyi idő alatt egy gyerek leérettségizik és másodéves egyetemista) az Egyetemi Bonsai Clubnak és ez idő alatt csak komoly indokkal nem látogattam meg a saját kiállításunkat. Idén azt tapasztaltam, hogy a bonsai iránt érdeklődők nem jöttek el. Annyi nívós kiállítás van itthon, hogy ezt megengedhetjük magunknak? Nem hiszem. Őszintén kíváncsi vagyok, hogy ki, miért maradt távol. Komolyan. Kérem, hogy aki olvassa e sorokat írja meg nekem, akár itt, akár e-mailben, hogy látta-e a kiállítást és mi a véleménye, vagy nem jött el és miért nem. Nekünk ez fontos visszajelzés lenne. Előre is köszönöm.

12 megjegyzés:

  1. Szia Balázs
    Nekem évek óta ez az egy kiállítás van terveben.Sajnos idén "gazdasági" okok miatt erről IS le kellettt sajnos mondjak!!!
    Reményeim szerint több ilyen nem lesz !
    Üdv IStván

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Isti! Igen, sajnos ez egy valós probléma mindenkinél.
      Köszönöm a hozzászólásod!
      Üdv!
      Balázs

      Törlés
  2. szia!
    szívesen elfogadtuk volna a meghívást.
    üdv
    attila

    VálaszTörlés
  3. Szia Attila!

    Nézd, senkinek nem küldtünk személyes meghívót, az eseményt a lehető legtöbb helyen, fórumon, blogokon, FB-on népszerűsítettük, hirdettük.

    Augusztus 31-i bejegyzésemmel (http://bonsaibringa.blogspot.hu/2012/08/kiallitas-meghivo.html) megszólítottam minden olvasómat, ezek szerint Téged is, ha úgy vesszük személyesen meghívtam. A bejegyzésemben írtam, hogy: "A kiállításon saját alkotással részt lehet venni, akinek ilyen szándéka van, akár nálam, itt a blogon is jelentkezhet. A kiállításra jól felkészített, egészséges növénnyel lehet jelentkezni. Kérjük, hogy kiállítási egységgel jelentkezzetek, tehát ne csak egy növényt hozzatok, hanem annak környezetét is, ami így teljes és harmonikus egységet alkot." Ezzel a lehetőséggel senki nem élt.

    Ezzel együtt köszönöm az észrevételed, jelezni fogom a club felé, hogy a jövőben a magyarországi cluboknak küldjünk meghívót, akár postai úton, akár e-mailben.

    Szép napot!
    Balázs

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Sajnos nem értem rá belemélyedni a blogokba, talán ezért maradt ki.
    Köszönöm a lehetőséget, egy e-mailes megkeresés
    nem kerülte volna el a figyelmemet.
    üdv
    attila
    ui. a képek alapján szép volt!

    VálaszTörlés
  5. No gyerekek!Én elindultam párommal s az Árpád-hídig el is jutottunk -Lábatlanról-,de kedvesem a leszállás közben oly szerencsétlenül lépett a szegélyre hogy a bal bokája kificamodott,egy véna elrepedt és a lábfeje s bokája teljesen bevérzett pár másodperc alatt.Folytatás:kórház ügyelet,trauma ellátás,"széles mosoly,séta haza!"!Máig sántít és jegelni kell a lábát fájdalom csillapítok szedése mellett. Őszintén sajnálom....:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Uff! Hát jobbulást! Ilyet még nem hallottam, hogy véna megreped. Veszélyes műfaj ez a bonsai.
      Balázs

      Törlés
  6. Bocsi a reg.név nem mond semmit...Sirányi Zoltán voltam

    VálaszTörlés
  7. hehehe...biza veszélyes,egyébiránt visszeres vénáról van szó,ezért történt a baj

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!
    Well! Come! Drink! Vagy drunk, vagy ki tudja... Erre csak inni lehet, vagy inkább rá, vagy miatta, de annyit azért nem pazarolnék rá. Szerintem egyszerű, annak kell a jövőben berendezni a kiállítást, akit érdekel. Ha az un. szakmai közönség nem jön el, akkor semmi más nem történik, mint hogy kizárja magát ebből a dologból. Szóval nem ő az aki nem nézte meg a kiállítást, hanem ő az aki nem lett részese. Igazából ő vesztett valamit, ő maradt ki valamiből, meg azok, akik esetleg x%-ban tehetnek erről. A kiállítók és a lelkes segítők és nézők viszont - azon kívül, hogy esetleg csalódottnak érezhetik magukat (ilyen és hasonló okokból) - adtak és kaptak valamit. Szerintem becsüljük meg a még le nem morzsolódottakat, akkor is, ha szerényebb eredményekkel tudnak odaállni a kiállítótér "vörösszőnyegére". Itt az ideje, hogy szembesüljünk azzal, hogy olyan álmokat kergetünk, amikhez föl kéne nőni. Hogy a bonsai retorikai és elméleti képzésünk és önképzésünk mellett mutassunk példát/eredményt hol is tartunk egyénenként. Az, hogy évről évre egyre kevesebb ember tölti föl egyre több "perfő" bonsaijal a kiállítást, az csak azt jelenti, hogy egyre kevesebb a lelkes ember. Kiállítás összkép szempontjából még ennyit sem! Ha egy kiállítást nézel, nem szabad tudnod mi van mögötte és akkor a legjobb, ha nem kell semmit észrevenni, csak élvezettel csak is a látványnak gyönyörében részesülve műélvezni a látottakat. Az a baj, hogy a hajón az evezős szeretne leginkább hajózni... és "hány éves a kapitány?", ill. "mit evett a nagymama?"

    A new talentről annyit, hogy ljubljanában is hasonlóan alakult. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bálint!
      Igen, igazad van. Ha csak a magunk kedvéért rendezünk kiállítást, már akkor is megéri elvileg. Akkor már csak az a keserű szájíz marad, hogy vagy nem kéne beengedni a még nem érett fákat, vagy tematikusan kéne kiállítani. Lehet, hogy ez lenne a jobb megoldás. Csak mit kezdesz azokkal a növényekkel, amikről tudod, hogy 20 éve nevelik, tehát nem nevezheted kezdőnek, de mégsem üti meg azt a mércét, ami akár a középhaladó kategóriához elegendő lenne.
      És mit kezdünk azzal a helyzettel, hogy egy alakítási bemutatóra nem jönnek el bonsaiosok? Annyi a demo ma Magyarországon, hogy erre már nem volt igény? Tavasszal meg tudtunk tölteni egy buszt, amikor Karl Thiernél jártunk, most meg jó ha 10 voltunk csúcsidőben, amiből 1 fő volt maga Karl Thier, 1 fő Baumann Attila, aki tolmácsolt neki, és tovább 3 fővel jelen voltunk mi, akik közben a párhuzamos alakítást csináltuk (Papp Sándor, Antli István és jómagam).
      Azt hiszem át kéne értékelni a helyzetet. Nem 150 fővel rendeztünk egy közepesen erős kiállítást 5000 embernek, hanem 15 fővel rendeztünk egy magyar mércével mérve átlagon felüli kiállítást 50 embernek. Ha így nézzük, akkor minden OK. Lehet, hogy nem kell széles tömegeket megmozgatni, hanem ezt a maroknyit kéne lelkesíteni.
      A New Talentről én nem szeretnék nyilatkozni, egyrészt mert én is részt vettem, másrészt mert nem tudok képi anyaggal szolgálni, az előbbi okok miatt.

      Törlés
  9. Mégegyszer sajnálom,hogy nem tudtam elmenni.számomra ez az év eseménye mivel kezdő vagyok . Másoknak már ugye egy európa szerte nevesebb kiállítás az .De én örülök ha erre eltudok jutni

    VálaszTörlés