2012. december 16., vasárnap

Téli körkép

Szeretem ilyenkor szemügyre venni a növényeim, főleg azokat, amik esetleg friss gyűjtésűek, vagy még nagyon kezdetleges állapotban vannak és erőteljes növekedést produkáltak az év folyamán. A nagy nyári lomb, a szoknya eltakar minden részletet, hogy hol hozott rügyeket, hogy hogyan gyógyultak a nagy vágások, stb.

Nézzünk most meg tavaszi Galagonya yamadorikat és Somokat.

Ez egy jó pár éves gyűjtés, de számomra most azért érdekes, mert egész évben Bálint barátomnál üdült, mivel egyedi tál készült hozzá. Lehet látni, hogy mekkora szívó hajtásokat hagytam rajta, hogy helyenként a megfelelő növekedést produkálja. Tavasszal bele kerül a saját! táljába és akkor megkapja a végső (?) alakját.Szintén egy érdekes Som, korábban már írtam róla, rögtön a begyűjtés után. Nagyon érdekes gyökérzete van, szép neagari shohin lesz belőle a nem túl távoli jövőben. Talán tavasszal már tálba kerülhetne, de előbb a koronának kéne valami formát adni. A részlet fotón jól látszik, hogy mennyire kidolgozatlan még. A gyökérzetről lekerült a háló, így szabadon volt egész évben, szépen fejlődött a kérge.

Galagonyák szépen sorban. Tavaszi gyűjtés. 7-ből 3 maradt meg. A gyűjtés után közvetlenül jött egy egyhetes erős szél, hideggel párosítva, ami szerintem nem tett jót nekik, én részben ennek tudom be, hogy ilyen rossz arányban maradtak csak meg. Viszonylag jó gyökérzettel kiszedett Galagonyák is odalettek, ezért is gondolom, hogy a szeles időnek szerepe lehetett ebben. Na de szerencsére azért maradt három olyan példány, amiből pár év múlva szép bonsai lehet.

Az első egy kb. 5-6 cm törzsátmérőjű növény, nagyon finom ívekkel. A képen látható 60-70 cm-es ágak mind idén nőttek. Ebből is látható, hogy a növény szépen meggyökeresedett, meg az alsóbb képből is, amin látszik, hogy a konténerből kinőttek a fehér gyökérvégek.Egy másik Galagonya, aminek volt egy párja, mivel eredetileg egy gyökérből nőttek, egy kéttörzsű növény volt, de rögtön gyűjtés után szétválasztottam őket. Ez a fele megmaradt, a másik nem. Nagyon inspiratív törzse van, rengeteg ívvel. Szándékom szerint egy érdekes bunjin lesz belőle. Az alapmetszést már tavasszal megkapja, de marad a konténerben még egy-két évig, aztán elkezdődik a gyökér iskolázása is, hogy végül egy lapos tányér szerű tálba kerülhessen.

Egyelőre azt gondolom ez lenne a majdani előnézet.1 megjegyzés:

 1. …traigo
  ecos
  de
  la
  tarde
  callada
  en
  la
  mano
  y
  una
  vela
  de
  mi
  corazón
  para
  invitarte
  y
  darte
  este
  alma
  que
  viene
  para
  compartir
  contigo
  tu
  bello
  blog
  con
  un
  ramillete
  de
  oro
  y
  claveles
  dentro...


  desde mis
  HORAS ROTAS
  Y AULA DE PAZ


  COMPARTIENDO ILUSION


  CON saludos de la luna al
  reflejarse en el mar de la
  poesía...
  ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE LABERINTO ROJO LEYENDAS DE PASIÓN, BAILANDO CON LOBOS, THE ARTIST, TITANIC SIÉNTEME DE CRIADAS Y SEÑORAS, FLOR DE PASCUA
  José
  Ramón...

  VálaszTörlés