2013. április 2., kedd

Gyertyán finom hangolása

A nagy Gyertyánom tavaly megkapta alapmetszését és első drótozását. Hála a tisztességes tápozásnak erőteljesen fejlődött, így idén tavasszal szükséges volt az ágak további finomítása, átdrótozása. Metszést kapott folyamatosan, mert jól fejlődött, hála a tisztességes tápozásnak, ennek köszönhetően több helyen új rügyek, hajtások jöttek elő, amik őszre drótozható ágakká, hajtásokká értek.

Mostanra ilyen kusza képet mutat: túlnőtt hajtások, kontroll, irányítás nélkül.











És néhány óra drótozgatás után így fest:




Az alsóbb, vastag ágakat lehúztam, nincs értelme vastag drótokat tekergetni, amikor egy szál dróttal le lehet húzni. Jóval túl van húzva a végleges helyzeténél, mert amikor a feszítő huzalt eltávolítjuk, majd visszarúg. Ezek után egyelőre hagyom elszaladni, 6-8 leveles hajtásokig, majd ezek után lesz visszametszve 2 levélre. De erről majd június környékén, amikor aktuálissá válik a munka.


Jó érzés így visszanézni, dokumentálni a fontosabb lépéseket. Jó látni, hogy miből alakult ki a mostani kép, hogy az egyes lépések, metszések nem voltak elhibázottak. És remélem másnak is hasznos lehet így végig nézni egy-egy növény fejlődését. Sokan esnek bele abba a hibába, hogy bátortalanul kezelik a metszőollót. Vonakodnak megválni egy-egy kifejlődött ágtól, ágrendszertől, csak mert időt vesztenek vele. Igen, kétségtelen, hogy adott esetben elvesztünk valamit, amit fontosnak gondolunk, de mit nyerünk vele? Illetve mit vesztünk, ha nem áldozzuk fel. Nyerünk 3 évet, de nem lesz sosem igazán szép a növényünk. Berakhatjuk egy tálba, de nem lesz soha bonsai. Nem lesz arányos, nem lesz harmonikus, csak jól fejlett. Ezt a növényt 3 éve gyűjtöttem, 3 év alatt sikerült a második, már kisebb tálba ültetni és úgy gondolom, hogy szépen fejlődik a koronája is. Most azt gondolom, hogy további két évet tölt majd ebben a nevelőben és a 3. évben (gyűjtés utáni 6. évben) már tálba kerülhet és talán be lehet mutatni egy kiállításon is... 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett Balázs! Szép kis fa lett, lesz belőle. Biogold?

    VálaszTörlés
  2. Köszi Bollesz!

    Egyébként nem is olyan kis fa. Még nem is mértem le, de kb. 60-65 cm magas lehet a gyökérnyaktól. Vannak még bennem kérdések, hogy esetleg lekapom a felső ~10 cm-es részt, de még nem dőlt el fejben.

    Nem Biogold sajnos, abból nagyon sok menne rá. Szerintem egy szezon alatt egy 90 dkg-s zacskót rá lehetne dörrenteni. Az ilyen nagy fákat Siforga-val tápozom, plusz folyékony műtrágya, augusztustól meg kálium műtrágya.
    Idén ez kb. úgy fog kinézni, hogy ha egyszer végre kitavaszodik és belombosodik a növény, akkor kap 4 marék Siforga-t, kb két hetente vas levéltápot és Volldüngert, aztán augusztus végén jön a kálium, egészen a levelek sárgulásáig.

    VálaszTörlés
  3. Valóban. A törzs vastagságához viszonyítva, arányaiban az felső 10 cm lehet hogy nem kell. Ha viszont azt lekapod, akkor kicsit karcsúsítani kell az ágakon is.
    Kíváncsi vagyok milyen volt, mikor kiszedted a földből.
    A siforgáról még nem hallottam, de utána néztem nem lehet rossz. Azt írják, hogy 4-5 hónap alatt bomlik le.
    Most tavasz elején ki akarom próbálni a pétisót kisebb dózisban a fáimon. Az örökzöldeket nagyon megnyomta tavaly, igaz nyár elején adtam nekik. A Kálisót a friss yamadorikon akarom tesztelni. A Kálium a gyökérzetre fejti ki a hatását. Illetve a szárított tyúktrágyát, láttam múltkor az egyik gazdaboltban.
    Amúgy ennek a Siforgának is elég magas a K tartalma. 8%.

    Melyik lenne az elölnézet ennél a fánál?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ágakat nem vinném beljebb, ez már a végleges kontúr. Ha alacsonyabb lenne a fa, akkor kicsit terebélyesebb lenne és ez is jót tenne neki.

      Van az írás elején három link (a szövegben elrejtve), arra kattintva láthatod milyen volt korábban. Jó nagy dzsumbuj volt, alaposan ki kellett pucolni.

      Elölnézet alulról a második kép, így hátra kerül a nagy metszés.

      Törlés