2010. április 2., péntek

Virtual workshop

Ígéretemhez híven, íme a képek.
Az első kettő Bollesz véleménye.


Egy másik vélemény Rab Istvántól
És végül a saját elképzeléseim


Azt nem állítanám, hogy megszavaztatom, de azért kíváncsi lennék a véleményetekre.
Elmondom a sajátom. Bollesz, ha jól sejtem próbált a meglévő anyagból, ágakból dolgozni. Őszintén szólva az elsőt nem tartom kivitelezhetőnek, akkora kanyarok vannak beletéve, amit egy ilyen vastag ág már nem bír el. A második szerényebb, ott a felső korona kidolgozása, kinevelése az, ami időigényesebb, de amúgy jó gondolat, tetszik.
Rab Isti abszolút a meglévő állomány fehasználásával, kis módosításával gondolkodott. Javasoltad a raffiával bandázsolást és hajlítást. Hát nekem ezzel az a bajom, hogy lombhullatónál a sok alvórügy takarásban van és a bandázs alól nem hajt ki. Ilyen radikális hajlításoknál szerintem meg fontos, hogy hajtson, ahol csak akar, hogy mihamarabb benője a sérüléseit, amit a hajlítás okoz.
Én két végletben gondolkodtam. Az első képen látszik, hogy a felső rész teljes újra nevelésével érném el a kívánt eredményt. Igen, de mikor? Elég időigényes lenne, egy komplett törzs kinevelése, viszont úgy sikerülne, ahogyan csak akarom. Nem kötne a növény vastagsága, a vékony hajtásokat szabadon tekergethetném.
A második, harmadik verzió a jelenlegi felső rész eltávolítása után maradó két ágból dolgozik, azok bedrótozásával. Talán a harmadik kicsit jobban tetszik, több benne a spiritusz.
Nos? Ki, mit gondol?



8 megjegyzés:

  1. Mivel szilről van szó, én simán visszacsapnám ott, ahol az ichi no eda -t (első ágat) szeretném látni.
    Az alvó rügyekből egyet a törzs folytatásaként hagynék, ma másik lenne az ichi no eda, aztán szépen pár év alatt felépíteni egy új koronát.
    Üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  2. Nem is attól tartok, hogy nem hajt ki akárhol, hanem, hogy nem győzném kivárni. Amit mondasz, az alsó hangon 5-7, de inkább 10 év, aktív szabadföldi nevelésben.

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Csak egyet árulj el! Miért kértél ötleteket a bonsaiod kialakításához. Semmi szükséged rá. Nem akarom megsérteni a két versenyzőt, de az övék szolidan mondva is gagyi a tieidhez képest.

    Üdv,
    Vallard

    VálaszTörlés
  4. Szia Vallard!
    Ha annyira biztos lennék a dolgomban, nem kértem volna ötleteket.
    Másrészt szerettem volna, ha kicsit élőbb, pörgősebb vita alakul ki, igazi eszmecsere. Külföldi blogokon tucat számra érkeznek az ötletek ilyenkor és nem a rajzok, képek minősége a fontos. Nekem sem. Majd ezek után megindul egy vitafórum, spontán. Mindenki megpróbálja meggyőzni a másikat, elmondja miért választotta a saját útját, stb. Ez egyelőre még várat magára, de minél több ilyen lehetőség van, annál valószínűbb, hogy beindul. Nálunk egyelőre a megjegyzések, rövid, többnyire dicsérő mondatok. De én állok elébe, hogy valaki durván beszóljon, hogy mekkora hülyeséget gondolok, vagy rajzolok.
    És eléggé modortalan módon, eddig nem köszöntem meg Bollesznak és Istinek, hogy küldött rajzot, úgyhogy most nyílvánosan pótolnám.
    Üdv!
    Balázs

    VálaszTörlés
  5. Igazán nincsmit..
    Jól lenne, ha az én oldalamra is kukkantanál azért. :)))

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Én határozottan a középső rajzodra szavaznék.
    Mégpedig azért, mert ott nincs technikáskodási lehetőség és az eredmény szerintem egy nagyon filigrán fa lenne.
    Szerintem a középső azért is a legszebb, mert nagyon jó hangulata van!!! egyébként sokkal könnyebben asszociálom természetes fának, mint a többit.( Nem mintha a többi rajz nem tetszene mint lehetőség.)
    üdv.:Bálint

    VálaszTörlés
  7. Bálint!
    Szombatom viszem a fát és meglátjuk. Szeretnék végre jutni valamerre, mert évek óta toporgok vele egy helyben.
    Balázs

    VálaszTörlés