2010. november 9., kedd

Yamadori 2.0

Múlt héten, kihasználva az iskolai őszi szünetet, én is szabadságon voltam. Nem is telt el eredménytelenül ...
Sikerült egy birka-kecske legelőt találni az erdő szélén, gyertyános, vadrózsás elegy, sőt némi erdei fenyő is, bár abból nincsenek figyelemre méltó példányok. Gyertyánból viszont rengeteg van, szó szerint meg kell nézni hová lép az ember.

Egyelőre két fát gyűjtöttem be. Az egyik egy kb. 35-40 cm magas, de vagy 70 cm átmérőjű fa, törzsvastagsága a gyökérnyaknál kb. 6 cm vastag. Felfelé többfelé ágazik és nagyon szép erezett, bordás a törzse, ami több ágban folytatódik.


A második egy kisebb, shohin méretű növény, vastag gyökérnyakkal és szép koronával. Látszik egy korábbi csonkolás, vagy letört törzs nyoma, félig meddig bekorhadva, de abszolút nem zavaró.

Néhány szó az ültető közegről. Eddig főleg sóder-virágföld keverékbe ültettem a frissen gyűjtött növényeket, idén egy új közeget, keveréket próbáltam ki. Az alapja Liapor zúzott agyaggranulátum, 4-8 mm szemnagysággal, zeolit (ez a hivatalos neve, valójában macskaalom, de abszorbens képessége miatt hasonlóan viselkedik, mint az akadama, viszont sokkal olcsóbb), valamit Novobalt tőzeg. Ezeket egyenlő arányban keverve használom. A zúzott agyaggranulátum és a zeolit is jó vízfelszívó, vízmegtartó képességű. Tapasztalataim nincsenek, most szerzem. Jövő ilyenkor kiderül, hogy funkcionál a keverék, esetleg hogy kell változtatni. Egy nagyon laza közeg, amibe reményeim szerint jól gyökeresednek a növények. Majd meglátjuk. Egyedül a nyártól tartok, hogy túlságosan hamar kiszárad.

4 megjegyzés:

  1. Szerintem nem fog... A macskaalom jol tartja a macsakpisit is.. :)))

    VálaszTörlés
  2. Szia
    Nagyon pompás ez a shohin kis fa:)mintha erre termtették volna :)ügyes vagy .

    VálaszTörlés
  3. Bollesz. Na igen, de azt nem rakod ki a tűző napra...

    Isti. Nem az én érdemem, az őzek és bárányok serege rágta ilyenre. Bár, hogy őszinte legyek nem tudom, hogy mi történhetett vele, látszik, hogy egy vastag törzse volt, ami egyszer csak letört, aztán tőből kihajtott sok helyen. Ez kb 3-5 éve történhetett a kis ágak vastagságából ítélve.

    VálaszTörlés
  4. Öröm nézegetni mások szép fejlödésést.Az enyém meg sehol nincs ,lent béka bizonyos testrésze alatt.
    De örülk,hogy a kiállitáson összefutottunk.Meg Bálinttal és Sándorral is .Csak egy dolgot bánok,hogy közös kép sajnos nem készült.

    Üdv és további szép bonsai nevelést

    VálaszTörlés