2011. január 27., csütörtök

Gondolatok egy Gyertyán körül


A Gyertyánnal kapcsolatos gondolat ébresztés eredményeképp Bolla Attila küldött egy képet.
Először is nagyon köszönöm az építő jellegű hozzászólást. Sajnos a blog rendszere nem teszi lehetővé, hogy a megjegyzés rovatba fényképet tűzzünk be, pedig milyen jó lenne, úgyhogy új bejegyzésben folytatjuk az eszmecserét.
A képet alább láthatjátok, mellé fűzve az eredetit, valamint a következőket fűzte hozzá: "A fa enyhe, balra dölését figyelembe véve én a legalsó ágat is levágnám. A bal oldalát kicsit a törzs felé tömöríteném és a jobboldali ágat (ami most a második, alulról) lefelé irányítanám. "


Nos. Elismerem, hogy a fa ilyen átformálása még nem a végleges kép. Tegnapi gyors, digitális patkolás. Sajnos a kép sík, így van pár finomság, ami nem látható jól. Ezeket mindjárt magyarázatként. A fa habitusa alapvetően megváltozna a jobb oldali kép szerint, sokkal szabályosabb lenne, ha úgy tetszik merevebb, ami szerintem egy lombhullatótól nehezen elképzelhető.
Kiemelve a kontúrt talán jobban látható a különbség. A jobb oldali első ág, amit Attila javasolt levágni, egy előre-oldalra néző ág, ami szerintem azért fontos, mert mélységet ad a fának, térbe helyezi. Ugyanígy fontosak a hátrafelé mutató ágak is. Az Attila által javasolt ág irányítás nekem nagyon lemerevíti a fát. Teljesen igaz, hogy a felsőbb ágakat drótozni, irányítani kell. A jobb oldali kép szerint eltűnnek az ágak közötti, igencsak fontos üres terek.

A Tao te King így fogalmaz:

"Harminc küllő kerít egy kerékagyat,
de köztük üresség rejlik:
a kerék ezért használható.
Agyagból formálják az edényt,
de benne üresség rejlik:
az edény ezért használható.
A házon ajtót-ablakot nyitnak,
mert belül üresség rejlik:
a ház ezért használható.
Így hasznos a létező
és hasznot-adó a nemlétező."

Nekem valahogy kerekebb a történet a változtatások nélkül. Hogy ez hogyan felel meg a dogmatikus szabályoknak az kérdéses. Tulajdonképen könnyedén ellentmondásba keveredhetek magammal és akkor joggal merülne fel a kérdés: ", hogy akkor most az előbb olyan fontosnak tartott szabályok már nem is olyan fontosak?"

10 megjegyzés:

  1. Minél tovább nézegetem az Attilától kapott képet, annál jobban tetszik. Ezért szép ez az egész.

    VálaszTörlés
  2. Tudod mekkorát röhögtem most. :))))
    Örülök neki, hogy azért fontolóra veszed.

    A sík kép miatti átláthatatlanságon már dolgozok.

    ui.:
    Remélem nem bánod meg a mostani állapotát a fának.
    Nekem most kellett visszacsonkolnom, negyedére visszavágnom egy 4 éve nevelt gyertyánom ágait, mert az új hajtások, csak az ág második felében nőttek. ill a törzsön fattyak.
    Bízok benne hogy kap egy tömör, dús koronát idővel.

    VálaszTörlés
  3. Na azért ne vedd készpénznek! ;-)
    Fenntartom a véleményem, hogy kell az üresség az ágak között, de egyre biztosabbnak látszik, hogy a korona kontúrját korrigálni kell, vagy drótozással, vagy metszéssel.
    Gyertyánnal ugyanilyen tapasztalataim vannak. Ha nem csapod vissza az ágakat rögtön az elején, később egyre kevésbé fogod akarni, mert már kezd besűrűsödni, meg szépen elágazni. Nagyjából be kell saccolni a későbbi kontúrt és felére, harmadára vissza kell vágni az ágakat. Vagy nem kell sajnálni később metszetni és tudni kell újra kezdeni. Olyan ez mint egy kapcsolat

    VálaszTörlés
  4. Lomb nélkül minden fánál van üresség az ágak között. :)
    Lombba borulva szerintem úgy szép a fa, ha dús a koronája.
    http://walter-pall-bonsai.blogspot.com/2011/01/maple-form-kokufu-ten-70.html

    VálaszTörlés
  5. Remek a példa, pláne, hogy Kokufu-ten képpel kezdődik! Nem véletlenül rendezik a, mondjuk ki bátran, világ legrangosabb bonsai kiállítását februárban. Lomb nélkül! Mert nem takarja a lomb az ágrendszert, nem lehet egy zöld kupolával elfedni a hibákat.

    VálaszTörlés
  6. Teljes mértékben igazad adok neked Balázs!

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok
    Nekem nagyon bejött Bollesz tervezése ezen fán.
    Most derül ki igazán ,nekem mennyi tanulni valóm van még:(

    VálaszTörlés
  8. Bollesz! Ilyen? Ilyen nincs még egy. Volt egy nagy testvére, de sajnos egy rossz átültetés miatt tönkrement. Miért kérded?
    Isti! Ugyan már! Egyébként meg nagyon sokat kell tanulni itt még mindenkinek. Érdemes Kokufu katalógusokat lapozgatni és mindig csak egy valamire figyelni. Ágrendszer, milyen fához, milyen tál, színek, stb. Nagyon hasznos.

    VálaszTörlés
  9. én is úgy szoktam, hogy interneten rákeresek bonsai fa fajokra, hogy legyen inspiráció

    üdv
    Attila

    VálaszTörlés