2011. március 29., kedd

Egy alakítás képekben

A történet még tavaly kezdődött. Volt egy gyertyánom, aminek az alakításával gondban voltam, feltettem hát kérdésként, kinek, mi a vélemény. Volt egy első alakítás, majd egy elhalt ág után egy "zs" terv. De igazából sehogyan sem alakult a fa. Tudtam, hogy csak egy radikális megoldás, egy forradalom tudja megoldani a problémáimat. Amiket persze magamnak generáltam. Nem valódi problémák ezek, töprengések, ötletelések. Sokszor a megvalósítás vet véget a hosszú gondolkodói, alkotói folyamatnak. Néha jobban élvezem az utat, ami egy megoldásig vezet, mint azt a pár órás munkát, ami az alakítással jár. Ami persze sosem úgy alakul, ahogyan a rajzokon elképzeltem.
Elővettem a fát és, hogy ne egyedül tipródjak, tettes társat hívtam. Bálint aka. toorusticbonsaifrog barátom lett az, akit magammal rángattam erre a 4-4,5 órás munkára.

Elővettük a fát. Körbeültük. Beszélgettünk. Leszedtük a régi drótot, mert az csak zavarta a további alakítást. Forgattuk, döntöttük jobbra, balra.
A rossz idő miatt a konyha-étkezőben kötöttünk ki, ezért a képek nem lettek ideálisak. A szemlélődéssel, beszélgetéssel kellően sok időt töltöttünk. Ezt fontos állomásnak tartom. A fa alsó része lendületesen indul, majd ez a mozgalmasság hirtelen tűnik el. Több próbálgatás után úgy döntöttünk, hogy a lendületet megpróbáljuk egy drasztikus hajlítással vissza szerezni és a fa elnyúló törzsét vissza tekerjük a gyökérnyak, az optikai tengely fölé. A törzs ujjnyi vastag, 1,5-2 cm átmérőjű. Ezt már büntetlenül nem lehet meghajlítani, főleg nem hajtű formában, amire mi készültünk. Elő a raffiát! Jó órás munkával körbe bandázsoltuk a fát, jó vastagon, vízbe áztatott raffiával.



Ezek után 3 szál, 4-es félkemény alu drótot fektettünk a törzzsel párhuzamosan a raffiára, mindig úgy, hogy a drótok lehetőleg a majdani hajlítás külső ívére kerüljenek. Ennek elsősorban támasztó szerepe van. A párhuzamos drótok pedig azért szükségesek, mert egy ilyen vastag ág, törzs hajlításához sok drótra lenne szükség, amit spirálisan nem lehet feltekerni. A hajlításkor a spirálisan vezetett drót ívei összeérhetnek, ha túl szűk ívben hajlítunk, gátolva ezzel a hajlítást. A párhuzamos drótokat kábelkötegelővel rögzítettük, majd az egészet kerékpárbelsőből vágott gumiszalaggal tekertük körbe. Ez nagyon elasztikus, felvesz minden ívet és hajlítás után, közben sem sérül.



Néhány részleten látszik, hogy milyen szorosan lehet feltekerni a gumi belsőt. A gumi jól védi a növényt a kiszáradástól is, mert ne legyenek illúzióink, a bandázs alatt biztos, hogy széthasad a fa, elválik a kéreg a fás részektől, még el is törik az ág. De pont ezért alkalmazzuk a bandázst, hogy ezt a halmozott sérülést elviselhetőbbé tegyük.

A törzset ezután "hagyományosan" drótoztuk 2 szál 4-es félkemény dróttal. Ez a drót hazai forgalomban kapható, közönséges aluminium huzal, 4-es vastagságban, félkemény minőségben. Bandázs nélkül nem ajánlom az alkalmazását, mert nagyon nehéz hajtogatni, a törzs köré tekerni, viszont pont ezért elég erős.


Ezek után minden további nélkül (na jó ez túlzás, mert a hajlításhoz kellet erő...) meghajlítottuk a törzset az elképzelt formára. Lehet látni, hogy egy tisztességes hajtűt tettünk bele, aztán egy még egy nagyobb hajlítást egy fordítással együtt. Nem recseget, nem ropogott. A drót még így is kevés volt, ezért az alsó ívet egy feszítő huzallal egészítettük ki.


Még némi elemzés, még pár szál drót, pici raffia és kialakult a "kép". Ha egyedül csináltam volna, biztos nem így alakul, de így jobban élveztem a munkát és jobban tetszik az összkép.





Én elégedetten dőltem hátra és Bálint sem panaszkodott. És nem tartott tovább 5 óránál ...

Az alsó hajtások egyelőre maradnak, a fának túl kell élnie ezt a traumát. Ilyen okból van pár ág, amit a törzsön alakítás nélkül meghagytunk. A bandázs, drót legalább két, de lehet 3 évig fennmarad. Idén már nem nyúlok hozzá, kap egy erősebb tápozást, az sem számít, ha elszaladnak a hajtások, megnyúlnak az ízközök, majd vissza veszem, ha lekerül a kötés. Az ágak tulajdonképen a végső kontúr szerint állnak, vissza már nem kell metszetni őket, inkább csak sűríteni. De majd idővel. Ráérünk.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett srácok, kár, hogy nem tudtam ott lenni, kíváncsi vagyok az eredményre, hogy megmarad-e. Szerintem jövő nyárra legkésőbb rögzül a pozíció, sőt megkockáztatom, hogy már őszre is, ha megfelelő levélmennyiség áll rendelkezésre.

    Profi munka, nemzetközi szinten is megállja a helyét egy ilyen alakítás, mégegyszer gratlálok

    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  2. Hű de komoly munka! Tetszik!
    Az első képen nem is tudtam hozzászólni a fához, hogy mi is lehet ebből és a végére meglepett mit lehetett kihozni belőle!
    Gratulálok nektek!
    Üdv Gabi!

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozom az előttem szólókhoz, igazán markáns személyiséget "hajtogattatok" a fából.
    A párhuzamos drót ráfogatás nagyon jó gondolat volt.
    Gratulálok, várom a későbbi képeket róla!

    Üdv.Csaba

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!
    Köszönjük! Közös munka volt.
    Attila. Én is sajnálom, hogy épp nem volt jó az időpont, de van még egy nagy gyertyánom ...
    Nem akarok kockáztatni, ősszel biztos nem bontom le a bandázst. inkább hagyok neki két évet, szerintem elég rendesen meggyötört a raffia alatt.
    Párhuzamos drót tényleg jól működött, bár elbírt volna vastagabbat, vagy még egy szálat. Akkor lehet, hogy nem kellett volna a feszítő drót.

    VálaszTörlés
  5. Végre! Van kialakulóban egy kis társaság akik,nem félnek a nagyobb alakításoktól! Magyar BONSAI BLOGGER történelem egyik legjobb alakítása!!!

    VálaszTörlés
  6. Köszi Sanyi! Nem tudom megállni a kérdést. Azt mondod ez az egyik legjobb alakítás. Melyik a másik? ;-)
    Na, gonoszkodást félretéve. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez egy közös meló volt. Bálint nélkül tuti máshogy alakul, de nagyon örülök, hogy így alakult. Hozzátettük mindketten a magunk véleményét. Sokan állítják, hogy a bonsai egy szóló sport, de ez így nem igaz. Ha valami nem tetszett volna, mondtam volna. Elfogadtam Bálint tanácsait és ettől lett ilyen, amilyen. És remek lett szerintem is. Nagyon drukkolok, hogy megmaradjon. Szeretném úgy kiállítani, hogy odaírhassam:
    származás - yamadori, Magyarország
    alakítás - shohinmaffia
    tál - toorusticbonsaifrog

    VálaszTörlés
  7. Mostmár tudom mitől csuklottam az előbb...
    Sziasztok!
    Visszadobom a labdát Balázsnak, mert nem tudtuk volna mindezt lejátszani, ha a yamadori nem jut el az alakítási állapotig! Az az igazán szép, mikor az alapanyag "etant donnés"- adva van, mert hát ugye nem terem az minden bokorban! Jó alapanyagból lehet jól kiindulni és ez Balázs érdeme!
    Balázs rendkívül körültekintően gondolkozik, hagyott teret egy esetleges "B"tervnek, illetve az "A"terv alakulása is nagyban az ő észjárásának köszönhető:)
    Asszem' visszahívlak Balázs egy alakításra!
    LA GRANDE SHOHINMAFFIA!

    VálaszTörlés
  8. Na szépen kifényeztük egymást! :-)

    ps.: van egy brutál jó többtörzsű gyertyán a kiszemelt potenciális alapanyagok között ...

    VálaszTörlés
  9. Nem baj, a fényezés jót tesz a..., a... nemtom' minek is....

    Többtörzsű gyertyán? Potenciális alapanyag? .... :-}

    VálaszTörlés
  10. Képzelj el egy főtörzset, kb 50-60 cm magas nyersen, lágyan "S" kanyarokban hullámzik a karcsú dereka, a gyökérnyaknál cca. 5-7 cm. Jobbra balra egy-egy vastagabb ág ugyanabban az irányban kanyarogva, mint a főtörzs. Ha kibírsz pár hetet, megint járok arra és lefényképezem. Kb. 4-5 éve szemezgetek vele, csak egyelőre nem volt hova tenni. Most sincs, de jövő tavasszal majd megoldom.

    VálaszTörlés
  11. Szia Balázs
    Igazán szép alakítás.Itt látni azt,hogy mennyivel előrébb vagy mint én :)De ehhez gratulálni tudok csak.Ez a gumibelső hasznos dolog:)ellopom :)
    De azért látom a te blogod INTENZÍVEBB :)bár lehet jobb is a felhozatal :)

    Üdv

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok!
    Tudnátok feltölteni képet a mostani állapotról?
    A raffiát miért kell vízben áztatni? Nem okoz ez gondot, pláne a gumi alatt? : )

    VálaszTörlés