2011. március 30., szerda

Mond kis kócos ...



Tavaly ősszel egy őzek, kecskék és bárányok által használt legelőn akadtam erre a gyertyánra. Amikor begyűjtöttem, úgy éreztem ismét egy tökéletes alapanyag, egész addig, míg nem kezdtem jobban szemügyre venni. Ágak össze vissza. Jó, be van rágva egy gömb koronára, szép vastag, bordázott a törzse, mint az idős fáknak. De ez minden.




Kócos. Szép gömb forma, teljesen rendezetlenül. Nincs eleje, nincs háta. Sokszori nézelődés után kinéztem az elejét.

A képen fa pálcával jelölve. Innen tűnt a legjobbnak, a legkevesebb keresztbe növő ág itt volt. Háttérben szép ágakkal. Próbáltam a kontúrt vissza venni. És elkezdtem metszeni ...






Jó két maréknyi nyesedéken már túl voltam, de még nem voltam elégedett. Ahogy tisztult a kép, egyre több hibát fedeztem fel. Túl szigorúan nézem a szabályokat, ezt többször megvitattuk a bonsaios barátokkal.


És csak vágtam, vágtam ...
Itt hagytam abba. Még tudnék mit kivágni, de egyelőre várok, míg kihajt. Terveim szerint a kontúr a jelenlegin úgy 5 cm-el fog túlnyúlni, alul talán szélesebb lesz.


És mint a fodrásznál. A nyesedék. És lehetne több.


Hagyhattam volna úgy, ahogy van. Más ezt tette volna. Még Walter Pall is. Yamadori natur. De nem ez a cél. A cél egy szinte tökéletes bonsai, alacsony törzzsel, hokidachi stílusban. Sosem lesz tökéletes. Ha igazán azt akarnám, az összes ágat le kellett volna vágnom, japán metodikát követve.

5 megjegyzés:

  1. Szia Balázs!

    Reméljük jó döntés volt... Én még jobban visszametszettem egy hasonló gyertyánt. Rászámolok kb. 2-3 cm-t mindig a lomb miatt, hogy akkor hogy néz ki.
    Minden esetre kíváncsian várom lombba borulva.

    VálaszTörlés
  2. Szervusz Balázs!
    Nagyon tetszik! Bár én kicsit merészebben metszettem volna, igaz, más növényével szemben könnyen nagy a szám....
    Ha a tőled megszokott precizitással folytatod, akkor ez egy nagyon korrekt kis szépség lesz!
    ...tényleg! Milyen a nebarija? Már nem is emlékszem, vagy nem is tudom hogy láttam e egyáltalán.
    (...egy lapos ovál tál szép mázzal és már csak egy bonsai asztal kell hozzá...)
    Egyébként gondoltál már arra, hogy laposabb és szélesebb konténerben neveld tovább?

    Üdv.:Bálint

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Többen tanácsoltátok, hogy beljebb kéne menni a kontúrral...
    A hétvégén megnézem, mit érdemes tenni.
    Nebari? Nem rossz. Őszi bejegyzések között látható. Hogy miért van ebben a bödönben, arra rendkívül prózai magyarázat van. Ez volt kéznél. Mivel friss, őszi begyűjtés, 2-3 évig biztos ebben marad, lehet, hogy legközelebb már rendes tálba kerül. Ha jól halad az ágrendszer kialakítás, van rá esély.

    VálaszTörlés
  4. Veronika Czechmeister2011. április 3. 0:50

    En meg nem mennek beljebb az agrendszerrel, elteritenem, mint a nagy Alfoldet :) Nekem az oldaliranyba hosszan elterulo design jut eszembe errol a farol azonnal.
    Es sarga vagyok az irigysegtol........egyesek miket talalnak.

    VálaszTörlés
  5. Még ehhez sincs késő és nincs elrontva. Akármilyen koronája is lesz, félgömb, vagy szélesebben elterülő, akkor is harmonikusan kell felépülnie.

    VálaszTörlés