2013. május 16., csütörtök

Sajmeggy újrapoziconálva

Sajmeggy. Egy véletlen gyűjtés eredménye. Korábban itt kapta az első komolyabb drótozást és a nyár eleji levélmetszést. Illetve itt egy 2009-es kép a növényről, akkor még friss volt és nevelő konténerben volt. Tavaly tavasszal került ebbe a tálba, ami bár nem végleges, de legalább tál és a gyökérzet kezd hozzászokni. Tavaly kapott levélmetszést, erős tápozást, ennek köszönhetően szépen fejlődött.
De! Nem igazán voltam elégedett a beállítással, az ágak elrendezésével. Semmivel. Nem igazán tudtam merre tovább, mert eredetileg fél kaszkádnak indult, viszont a gyökérzete, gyökérnyaka ezt nem indokolta. Kézenfekvő volt ez a moyogi-bunjin irány, de nem sikerült jól eltalálni. Szükség volt az újra pozicionálásra.

Így festett a beavatkozás előtt. Friss, 25-30 cm-es hajtásokkal és van amit már korábban levágtam. Hozott virágot is, de ez most nem lett megörökítve. A Sajmeggy hálás növény, a jó tartási körülményeket gazdag virágzással hálja meg, mindemellett igénytelen, pionír növény, szélsőséges körülményeket is elvisel. Jól gyökeresedik, jól tűri a gyökérmetszést, levélmetszést is. És ennél jóval nagyobb és szebb példányokat is lehet gyűjteni. Gyakran üti fel a fejét elhagyott kőbányákban, távvezetékek alatt, amit ráadásul 3-5 évente stihl fűrésszel tarra vágnak, érdekes egyedeket hozva ezzel létre, direkt nekünk. Szóval csak javasolni tudom, mint bonsai növényt.



Több próbálgatás után végül erre jutottam. A jelenlegi ültetés szög cca 30°-os megváltoztatásával, majd a korona metszésével alakulna ki a "végleges" forma. 

Hátul nézet

Elől nézet, kicsit kifordulva

Elől nézet, már metszés-drótozás közben

A mostani állapot, az újra gondolt koronával

Hátul nézet

Korona részlet. Jól érzékelhető, hogy a törzs fölé borul a korona.


A mostani elől nézet. Bár nehezen érzékelhető, de a törzsben van egy homorú ív a néző felé, ami középen a nagy sebfelületnél fordul előre, majd ismét finoman homorodik és a csúcs megint a néző felé bólint. Ahogy illik. Ha találok alkalmas tálat, akkor átemelem, hogy a gyökérzet szokja az új pozíciót és az ágak is ennek megfelelően növekedjenek. Mivel jó kondícióban van, pár hét múlva esedékes a levélmetszés.

2 megjegyzés:

  1. Ennél is lehet bátran levélmetszést csinálni?
    Nem mertem még kipróbálni az enyémen, mert féltem, de ha azt mondod, hogy jól bírja, akkor én is neki esek, hogy jobban be tudjam sűríteni az ágrendszert.
    Tetszik a fád, szép a törzs, a gyökérnyakát nem érdemes előhozni?

    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Attila!
      Igen, jól bírja a levélmetszést, jól is reagál rá. Nagyon strapabíró fajta.
      Gyökérnyaka gyakorlatilag nincs, nem érdemes kiemelni jelen állapotában. Egy hosszútávú projektként esetleg érdemes ráerősíteni, elszorítással, hogy vastagodjon, de ahhoz meg el kéne engedni az ágakat. Vannak hiányosságai, de majd az idő megoldja.
      Balázs

      Törlés