2013. június 10., hétfő

Közönséges fagyalok

A cím finom utalás Bryan Singer - The usual suspects című filmjére, ami itthon Közönséges bűnözők címen futott, bár a cím inkább azt jelenti, hogy A szokásos gyanúsítottak, vagyis bárki, akárki, kisstílű bűnözők, akiket rendszeresen becitálnak, ha bármi bűntény felmerül, de igazából egyikükből sem nézik ki, hogy a "szakmájukon" belül valaha is nagyra viszik. Ilyenek ezek a Fagyalok is. 2011 októberében "szedtem össze" pár darabot a munkahelyemen, amikor kert rekonstrukciós munkák voltak. Egyszerű sövény növények, eddig így éltek, semmi bonsaios előképzettség. Közönséges Fagyalok botanikai és átvitt értelemben is. 12 egy tucat. De ki tudja, lehet köztük van a bonsai világ Keyser Söze-je...

Hazavittem úgy 4-5 darabot, mert ennyit fért el egy zsákban és ezzel a mennyiséggel még tudtam mozogni a BKV-n is. A kiválasztásnak nem volt különösebb szempontja, emlékeim szerint ezek a kupac tetején, oldalán voltak.

Tavaly korlátozás nélkül fejlődtek, egyszeri visszametszést kaptak, de azt is cél nélkül. Tápozás bőségesen. A gyökeresedéssel nem volt gond, őszre kibújtak a tál alján.

Mostanra érett meg a helyzet (meg most lett időm), hogy foglalkozzak velük, alap szinten. Forma alakító metszés, drótozás.

Az első delikvens metszés előtt. A felesleges ágak szelektálása után már láthatóvá vált, hogy érdekesnek mondható törzsekkel bír, szép nagy gyökérnyakkal. Van egy iránya a törzseknek, amit érdemes hangsúlyozni azzal, hogy rádöntjük a növényt. Így egy félkaszkád jellegű bonsai lehet belőle évek múlva. Inkább naturalista, Walter Pall-féle, nem klasszikus japán stílusban.

A második növény kevésbé érdekes. Inkább a sok jin és shari lesz majd izgalmas. Szintén nagy bozótként indult, amit erősen kipucoltam. Kivágtam az egymás elő beálló törzseket is, illetve kialakítottam egy lépcsőzést, hogy hátul legyen a legmagasabb törzs, ami egyben a legerősebb is. Drótozni itt nem volt értelme, mert annyira visszavettem, hogy jóformán nincs mit drótozni. Itt most várom, hogy hol törnek ki új hajtások. Száraz fa munkák inkább késő ősszel, most nincs itt az ideje.3 megjegyzés:

 1. Ugye mindig kimarad valami "fontos". Nos a Fagyal hajtásait, ágait viszonylag nehéz drótozni, mert egy darabig ugyan hagyja magát, aztán egy finom hang kíséretében pattan. De amíg vékony egészen komoly íveket is bele lehet tenni, egészen vékony, 1 mm-es alu dróttal. Szóval a brutálisnak és indokolatlannak tűnő visszametszésnek az is oka, hogy a vastag ágakat tőből kivágjuk, mert azokat már nem lehet alakítani. A Fagyal úgy is ezer helyen ki fog rügyezni és a friss, vékony, hajlékony hajtásokra akár csomót is köthetek.

  VálaszTörlés
 2. és is szeretem a fagyalt, egész jól lehet vele dolgozni, bár néha azt tapasztaltam, hogy a visszavágott törzs vagy vastagabb ág elhal, és csak alul hajt ki.

  Én nem hagynám meg a sok törzset, hanem egyre redukálnám, esetleg az elsőnél inkább. Ott közös a gyökérnyak?

  A műanyag cserép: látom, te is ezt a fajtát használod, nekem is ez jön be

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amit a Fagyal sértődékenységéről írsz azt én is tapasztalom, de ezzel együtt lehet élni, vagy kell. Mindegy. Bár úgy veszem észre, hogy egyenletes és jó tápanyag ellátás mellett kevésbé fordul elő. De a sebeket kezelni kell, mert könnyen visszaszárad. Viszont tőről bármikor kihajt, gyökérről is.

   Melyikre gondolod, hogy egy törzset hagynál? A másodikra? Ott még annyi fog történni, hogy szinte tövig vissza lesznek marva a csonkok. Viszont ezért nem érdemes csak egy törzset hagyni, mert nagyon aránytalan lenne a gyökérnyak-törzs átmenet.

   Műanyag cserép? Persze! Fagyálló, anyagában színezett. De ezt már csak a kivételezettek kapják. A többség ennél nagyobb fekete bödönben fejlődik.

   Törlés