2010. április 26., hétfő

Gyertyán

A korábban virtuálisan alakított gyertyán átesett az első beavatkozásokon. Némi meglepetéseket okozott a beavatkozás, nevesül, hogy a korábbi "csúcs", vagy vezér hajtás alatt elhalt a kéreg, aminek külső nyoma nem volt, alatta a fás részek elkezdtek bekorhadni, ez némiképp beleszólt az elképzeléseimbe, főleg, mert csak akkor jöttem rá, mikor tőből eltávolítottam a korábbi csúcsot. Ha tudom előre, akkor kis csonkot hagyva jinné alakítom. Így is kénytelen leszek jinezni, sharizni, de már még nem tudom hogyan. Talán sokkal viharosabb lesz a végeredmény, esetleg egy áttört elhalt fás rész kialakításával. Egyelőre nem ez a fontos.
Néhány kép a jelenlegi, bedrótozott állapotról.
Az alakítás egyelőre hemzseg a hibáktól. Erről némi magyarázó ábra:

1., 2. ágak egyelőre kedvezőtlen helyen vannak, de nem vágom le, mert a felső rész a hajlítás során sérült, így ha elhal, akkor valahonnan újra kell építkezni.

A 3. ág a nyíllal jelölt helyen vagy eltávolítandó, vagy máshogy kell irányítani, mert a koronát túl statikussá teszi. Hiányzik az üres tér, ráadásul a fa balra borul. Mondjuk a törzs jobbra döntésével is lehet ezen segíteni, de akkor nagyon felfelé fog irányulni a fa, ezt meg nem szeretném.

A növény jobb oldalán nyíllal jelölt részlet a legproblémásabb. Itt a két vezér ág egymás felé közelít, majd ismét szét tart. Mint egy csúzli. A vékonyabb ágat minden képen közel párhuzamosan kell vezetni a törzshöz, hogy harmonikusabb legyen.
Valahogy így képzelem a közeljövőt:
A piros vonal jelöli a törzs új irányát, az ágak új szögét. A törzs ívével, amennyire csak lehet, meg kell közelíteni a második törzset, hogy a bal oldali ágakat minél jobb helyzetbe lehessen hozni.

A további alakításokkal várok egy picit, mert néhol sikerült elég rendesen megerőszakolni a törzset, ami a kéregnek nem tett jót. Raffiázni nem akartam, hogy ne takarjam a rügyeket, de ezt korábban megtárgyaltuk már. Talán egy hónap alatt kiderül, hogy mennyire viselte meg a beavatkozás és akkor egy kicsit még lehet rajta hajlítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése