2012. március 25., vasárnap

Gyertyán alapmetszés és átültetés


Két éve tavasszal gyűjtöttem egy szép, nagy Gyertyánt. Itt lehet látni az eredeti állapotát. Már egy éve meg szerettem volna metszeni, de egész egyszerűen nem volt rá időm. Most lett.

Így nézett ki munka előtt. Volt rajta bőven felesleges ág és hiba. Egy második törzs, ami nagyon nem illett a képbe. A csúcs nagyon magas volt, a felső része szögegyenes.

 Munka közben, de még nem végleges a kazal. És ilyen apró szerszámokra is szükség volt. Az első lépésben így nézett ki. Második törzs ki, csúcs le, ágak erősen vissza vágva, mert a kontúr nagyon széles volt. Igaz, hogy újra kell építeni az ágakat, de nem szeretnék egy ilyen növényt elnagyolni.
Munka közben ...


Gyökér metszés után. A gyökérzet eredetileg is jó volt, de két év alatt rengeteg hajszálgyökeret hozott. Nagyon laposra lehetett visszavenni. Akár már most is tálba kerülhetett volna, de az ágak újranevelése miatt azt szeretném, ha minél erősebben fejlődne, így még nevelőtálba került, bár egy mérettel kisebbe, mint eredetileg volt. Végeredményben vagy egy ovális, vagy egy szögletes tálba fogom ültetni.Beültetést követően így néz ki. Még metszeni és drótozni kell, de mivel éjfél van, most valamiért nem állok neki ...
Folyt. köv. ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése