2012. április 15., vasárnap

Boróka alapmetszés



Még tavaly novemberben írtam róla, hogy kaptam egy faiskolai borókát Németh Norbert barátunktól. Erről itt olvashattok.

Most jött el az ideje (illetve most volt időm), hogy megkapja az első alakítást, ami metszés, drótozás volt, illetve egy átültetéssel kezdődött még egy hónapja. Átkerült lazább közegbe (Liapor, zeolit, tőzeg) egy kisebb nevelő edénybe, megváltoztatva egyúttal a beültetés szögét is, az alakításnak megfelelően.


 Ez volt az alap állapota még ősszel.


A tervezett beültetési szög.



Az alakítás előtt állapot egy kisebb nevelő edényben és a már megváltoztatott beültetés szög.

 

A gyökérnyak feletti ágakból jin lett. Nem illett bele a képbe, de így idősebbnek hat a növény.


A vastagabb ágakat, raffiáztam, hogy a drasztikus hajlításokat elviselje. A hajlítás külső oldalára, ahol a kéreg szét nyílik, hosszanti raffia kötegeket helyeztem fel, hogy védettebb legyen az ág. Majd ezt követően végig bandázsoltam az ágakat.


Így nézett ki a kötéssel, drótozás előtt.



Alakítás közbeni képek.



Végeredmény.


Ebből a szögből jobban látszik az ágszerkezet.

Tanulság: az alakítás, bár itt néhány képben be tudtam mutatni, valóságban 2 estét és egy fél délutánt igényelt, ez összesen kb. 12 óra! Ez nem azt jelenti, hogy ez a normális, sokkal inkább jelenti, hogy hiányzik a gyakorlat. Másrészt sokkal jobban tetszik a végeredmény, sokkal átgondoltabban metszettem, majd drótoztam. Az ágak jelentős részét megtartottam és az egyes ágacskákból egy zártabb koronát rendeztem, ami sokkal mutatósabb már az alakítás után is.

6 megjegyzés:

  1. Egy példa, hogy egy egyszerű faiskolai növényből kellő hozzáértéssel, és türelemmel, no és persze tudással milyen irigylésre méltó növényt lehet alakítani...
    Gratulálok!
    Már az első alakítás után is nagyon szép lett.

    Üdv.Csaba

    VálaszTörlés
  2. Szervusz Csaba!
    Köszönöm. Igen, részben azért is tettem fel, mert faiskolai anyag volt a kiindulás. Azt azért tegyük hozzá, hogy Németh Norbi barátunk évek óta előnevelte, látszottak rajta a céltudatos metszések. De mindenképpen érdemes a faiskolákat bújni.
    Egyébként számomra nagyon tanulságos volt. Az, hogy kb. 12 órát fektettem bele, pedig erősen elgondolkodtató ...
    Van még mit tanulnom.

    VálaszTörlés
  3. szerintem a jó és alapos munkához idő kell, és igenis szánjunk rá időt, a demókon sokszor az látszik, hogy hipp-hopp kész egy növény alakítás, de ha végiggondoljuk, előtte már az alakító esetleg több órán át már tanulmányozta az alapanyagot, és amikor zajlik a demo, még 2 ember segít drótozni, hajlítani stb. Ha ezek et összeadjuk, máris kijön a többszörös időráfordítás.
    Hasonló ez ahhoz, amit a teleshop-ban látunk:
    egy levest, vagy zöldség salátát 1 perc alatt el tudsz készíteni a készülékkel, csak azt szándékosan nem számolják hozzá, hogy a zöldségeket esetlegesen meg kell előtte mosni, tisztítani felkockázni stb

    Szerintem nagyon jó lett az alakítás, és külön teszik, hogy nem erőszakoltál rá egy moyogit, szép munka, és mint mindig igényes képek és tartalom, nagyon élvezem az írásaidat
    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  4. Hát igen Attila, ebben Neked teljesen igazad van. Az sosem derül ki a demón, hogy előtte két hétig nézegették a fát.
    Moyogit sosem akartam ebből csinálni. Tavaly egy alkalommal kivittem Érdre, Bálinttal és Sanyival nézegettük mi lehetne belőle, de nem jutottunk semmire. Sanyi is csak annyit mondott, hogy nem egyszerű alapanyag. Aztán én is többször nézegettem, pörgettem, rajzoltam hogy mi a túrót lehetne belőle csinálni. Moyogihoz nagyon vékony a törzs, ez a kengai, han kengai stílus jobban elfogadható. Lieratinak nem volt alkalmas, mert az még egy lehetőség lenne a vékony törzsre. Végül maradtam ennél a formánál. De élveztem nagyon. Jobb is volt, hogy nem egyszerre fejeztem be, hanem három nekifutásra, mert így sokkal átgondoltabb volt az alakítás.
    Most már csak etetni kell, hogy erősödjön.
    Balázs

    VálaszTörlés
  5. Szia Balázs
    Nem értek egyet a tanulságod azon részével,hogy hiányzik a gyakorlat.Én ennek az ellenkezőjét látom.Ebből az alapnövényből ezt a formát meglátni és megcsinálni nem kis teljesítmény.Szerintem ez egy piszok jó alakítás és ha egy hétig tartott volna akkor is megéri.A kezdő bonsai fanok(mint jómagam)sokat tanulhatnak az ilyen bejegyzésekből ezért is szeretem látogatni a blogodat(és még 4-5-öt nekik is köszönet).
    Gábor

    VálaszTörlés
  6. Szia Gábor!
    Köszönöm, jól esik. Igen, tényleg jó alakítás lett, nekem is sokkal jobban tetszik, mint ami eddig sikerült borókából.
    Balázs

    VálaszTörlés