2013. május 7., kedd

New Talent Contest 2014

A Magyar Bonsai Szövetség idén a 30 éves születésnapját ünneplő Egyetemi Bonsai Club jubileumi kiállításának keretében rendezte meg a New Talent, azaz az Új Tehetségek versenyét. Az idén négy induló, Baumann Attila, Néder Olivér, Siposs Marcell és jómagam, Tóth-Szabó Balázs ültünk le 4 órára az asztal mögé, hogy megküzdjünk az alakításra kapott Borókákkal.

Ilyen alapanyagokat kaptunk. Igazi feladat, én örültem neki. A nagy lombtömeg mindenkinek tartogatott némi meglepetést. A fákat sorsolás alapján kaptuk bár, ha választani kellett volna, az is mindegy lett volna. 1-1,5 óra munka volt, mire kipucoltam a törzset, illetve törzseket, csak ezek után lehetett látni, hogy merre érdemes elindulni. Nekem egy többtörzsű példány jutott, amiből rövid gondolkodás után egy gaito kengai stílusú növényt kezdtem el drótozni.


Munka közben, nagy koncentrációban ...


Baumann Attila munkája egy moyogi növény lett, ha sikerül idővel a gyökerét visszavenni, nagyon szép shohin méretű Boróka lesz. Addigra a lombja is kellően besűrűsödik.


Néder Olviérnek szintén egy többtörzsű növény jutott, han kengai stílusban gondolkodott. Az elhalt törzs kifejezetten izgalmas része az alakításnak.


Síposs Marcellnek jutott a legmarkánsabban egytörzsű Boróka, ha szabad ilyen zavaros kifejezéssel élnem.


Végül az általam alakított gaito kengai Boróka. Több zöldet hagytam rajta, mint alapesetben tenném, de egy érettebb növény képét szerettem volna mutatni. A Nagy Árpád, Rácz György, Papp Sándor alkotta háromtagú zsűri végül az én alakításomat sorolta első helyre, így én kaptam a lehetőséget, hogy elinduljak a 2014-es Lengyelország-i EBA New Talent versenyen. Igyekszem megfelelni az elvárásnak és méltó módon képviselni a hazai bonsaiosokat.


Otthon aztán átültettem a növényt az új pozíciójának megfelelően. Az első kép a tervezett hátsó nézet, itt több a zöld, ami hátteret ad, kiemeli a törzs vonalvezetését.


A tervezett elől nézet. Igazából van két-három olyan ág, amit ki kéne szedni, de első évben hagyom erősödni a növényt. Egyelőre gazdag tápozás mellett egy félárnyékos helyen fejlődik.


2 megjegyzés: