2013. augusztus 19., hétfő

Tál égetés fa tüzelésű kemencében

Régi álmom volt, hogy fatüzelésű kemencében égessek kerámiát. Egyáltalán nem könnyű műfaj, rengeteg buktatója van, ugyanakkor a lángok gyönyörű lenyomatot tudnak hagyni a kerámián. Némi utánaolvasás (nem elegendő, az már biztos) után azt gondoltam menni fog, mert korábban már cserépkályhában égettem ki tálat. Fa tüzelésű kemencében nagyon magas hőfokot is el lehet érni, a normál fazekas agyag 900 fok fölött már kiég és 1000 fok körültömörödik, ha jól tudom. Ez lett volna a cél. Megütni az 1000 fokot. Mert Japánban és idehaza is égetnek 1200-1300 fokon is fával, speciálisan megépített kemencével. Na ez utóbbi nem jött össze.

A hétvégi ház tűzrakóhelye avanzsált kemencévé, némi tégla és sár tapasztás segítségével, a család elmebajosoknak kijáró elnéző mosolya kíséretében. Az égetést este hét körül kezdtem el, eleinte csak papírral "fűtöttem", majd egyre nagyobb fadarabokkal. Kb. 4 óra hosszat fűtöttem, de nem tudtam elég sűrűn rátenni, mert nem égett le elég gyorsan. Így nem is sikerült 800 fok fölé menni. Ezt a három Séger-gúlából lehet tudni. A Séger-gúla egy adott hőfokon lehajlik, különböző hőmérsékletre lehet kapni. Én 816, 935 és 1044 fokos gúlákat vettem, de mindhárom ép maradt.

Mindennel együtt nagyon jó móka volt! A kemence kibontása pedig igazi izgalom, mint 5 évesen a karácsonyfa alatt. Van még egy "valami", amit legközelebb ki fogok próbálni, aztán beleásom magam jobban a kemence építés rejtelmeibe és nem nyugszom míg össze nem jön az 1250 fok.


















2 megjegyzés:

  1. Heló!
    Már többször volt szerencsém fatüzelésű kemencében kerámiákat égetni, ezért talán tudok pár hasznos infóval szolgálni.
    Egyszer részt vettem egy ft. kemence építésében. A kemence úgy néz ki hogy van egy földbe ásott gödör és fölé egy tégla kupola építve ( a tetején egy lukkal ami lezárható egy fémlappal, innen lehet az edényeket behelyezni). (illetve a kupolában egy beépített rács amire a tálakat lehet pakolni ,természetesen építhető több szintes is, de akkor a fölső rácsnak kivehetőnek kell lennie)
    Fontos a szellőzés így az egyik felén egy bádogcső látja el a kémény feladatát. A kéménnyel átellenben egy lejárat (csúszda jellegű dolog) felől lehet a tűztérbe (gödörbe) pakolni a fát.
    A téglák tapasztásához agyagos-szalmás sarat használtunk.
    Általában több mint 900 C-fokot el szoktunk vele érni.
    Égetés előtt érdemes egyszerű tüzet rakni a kemencében hogy kiszáradjon ill. bemelegedjen. Miután a tálakkal megpakoltuk a kemencét általában lezárjuk a bejáratát egy tetőcseréppel és az előtérben (lejáratban a tűztéren kívül) rakunk egy kis tüzet a fokozatos melegedés érdekében. Amikor a kis külső tűz parázs lesz, akkor toljuk be a tűztérbe és kezdjük el fokozatosan pakolni.
    (az az érdekes hogy amikor csak kint van tűz a kémény már akkor is füstöl)
    Ha komolyabb hőfok elérése a cél, akkor érdemes a gödröt is ki téglázni. (ill. homokot és sót szórni a rések közé, hogy a felület "üvegesebb" legyen. Így jobb hőmegtartást (visszaverést) lehet elérni)
    A kemencét amivel égetni szoktunk kb. 4 évvel ezelőtt építettük és még most is remekül működik.
    A tálak nekem nagyon tetszenek, milyen agyagból készültek?
    Remélem tudtam segíteni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Minden hozzászólás segítség!
      Itt a képeken nem látszik jól, de a konstrukció hasonló volt ahhoz, amit te is leírsz. Tégla rakással volt megemelve a tűztér, a tetején egy boronatárcsa zárta le, amire még egy réteg téglát raktam, amit kitapasztottam. Ez jól is működött, nem volt vele gond, kémény gyanánt a tűztérrel szemben volt egy hosszabb luk hagyva, ez is jól funkcionált. A gond az volt, hogy nem égett le elég gyorsan a tűz és a parázs, nem lehetett gyorsabban fűteni. Magyarul nem volt elég a huzat. Szerintem ...
      A tálak kishajmási korongos masszából készültek, amit kb. 30% homokkal soványítottam, hogy érdekesebb textúrájú legyen. Ez jól is működött, e miatt kicsit nehezebb volt dolgozni a masszával, mert szétesett, de kb. annyira mint egy samottos massza.
      Ha e-mailben írnál nekem egy elérhetőséget ezt megköszönném.
      Üdv!
      Balázs

      Törlés