2013. október 10., csütörtök

EBC 30. - Blogger Day 4.0

A Marczika Bonsai Studio  idén az Egyetemi Bonsai Club állatkerti jubileumi kiállításán rendezte meg a 4. Blogger Day-t. A helyszínválasztás logikus volt, hiszen úgy gondoltuk, hogy a látogatók majd kedvet kapnak egy kis workshopra és beállnak kokedamát készíteni, amit aztán haza is vihetnek. Nos, nem így alakult. De mindegy, mert akik részt vettünk rajta, nagyon élveztük Bálint alapos ismertetéseit, sajátos humorát, ami szakmai megalapozottsággal párosult, az egyensúlyt pedig Viktória precizitása és nyugodtsága biztosította. Mindig jó érzés hiteles emberektől tanulni. A szépen felépített workshopon előbb kusamonok (vagy shitakusa-k?) készültek, majd a résztvevők gumikesztyűt húztak és elkezdték gyúrogatni a keto-t, metszeni a Serissa-t és feltapasztani a moha párnákat. A végeredmény 4 kokedama és 2 mosolygós résztvevő. Megérte!































5 megjegyzés:

  1. Szomorúan nézem azt a pár érdeklődőt a workshop-on. 2007-ben voltam utoljára kiállításon, akkor komoly tömeg (70-100) ember biztos volt. Pedig azóta sokat változott a kiállítás minősége és a növény felhozatal, ahogy a képeket nézem!!
    Ti mindent megtettetek, szerintem az emberek váltak talán közömbössé az ilyen fajta hétvégi kiruccanásra, a hiányzó klubbtagokról no comment!
    Remélem azért kitartotok nem adjátok fel! Jövő évtől egy plusz embert ígérhetek!
    Ja és gratula az egészhez nekem a képek alapján tetszik, egyre színvonalasabb csak így tovább!
    Minden jót!
    Gábor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Feladni!? Soha! Nem olyan fából faragtak minket. Már most tele vagyok tervekkel, remélem a klub vezetőségében partnerre találok. Tényleg azt gondolom, hogy az alapoktól kell újra építkezni, közvetlenebb kapcsolatot ápolni klubokkal és tényleg megmutatni az embereknek, hogy hogyan kell ezt a bonsai dolgot csinálni. A plusz emberre szükség van, kell a munkás kéz. Várunk!
      Üdv!
      Balázs

      Törlés
    2. Sziasztok!

      A képeken látható lila sálas érdeklődő vagyok a workshopról.:)
      Csak most olvasom, szomorúan, hogy szomorúak vagytok a kiállítás miatt.
      Hadd mondjam el, hogy mi ketten rettenetesen élveztük a dolgot és mindenki, aki ezt kihagyta, egy tök jó élménnyel érezheti magát kevesebbnek. Nem csak maguk a munkák, de az összeállítások, a kis képek, a zene, a workshop, a kedves és vicces emberek... :) Nagyon hangulatos kiállítás lett.
      Mi nagyon köszönjük ezt az egészet, mindenki kedves volt, türelmes, minden idióta kérdésemre kaptam választ, senki nem nézett hülyének, legalábbis nem éreztem azt.:)
      Amit én láttam, az az, hogy igazából nem is tudtunk volna erről az egészről, ha nem megyünk véletlenül el a Marczika Bonsai Stúdióba és Bálint nem mondja. Azt gondolom, hogy akinek tetszenek a bonsaiok, de nem ez a fő hobbija, az nem bújja a bonsai oldalakat, így nagyon nem is nagyon tudhatott az egészről. Az 5000 Ft egyébként nem olyan kis összeg, és aki látta is a hirdetést, annak nem derült ebből ki, hogy mindkét napra vonatkozik az ár, és az is csak egy mellékes infóként jelent meg az utolsó sorban, pedig nagy előny.
      Aki pedig eredetileg az állatkertbe indul és csak benéz a kiállításra, az nem fog még 5000-et, vagy akár 2-3 ezret kifizetni, mert most az állatkertet célozta be, a workshop kb. egy óra, a kritika, vagy bármelyik egyéb program ugyanúgy, ami kiesés az állatkertből, amit egy ekkora állatkertben nem nagyon engedhet meg magának az ember. Már a kiállításon végigmenni, megnézni egy kicsit az alakítást, az is sok idő.
      Ettől függetlenül jó ötlet volt szerintem az állatkertbe menni, mert lehet, hogy most nem fizettek be, de kicsit (vagy nagyon) felpörgethette az érdeklődésüket, szóval mindenképpen jó befektetés.
      Nem tudom, hogy mennyire szórólapoztátok ott a novemberi Mustrát, de én csak egy darab szórólapot láttam, amit nem is akartunk elhozni, hogy más is lássa.
      A szórólap jó ötlet, csak azt az emberek kezébe kell nyomni, akár kiállításon, akár bonsai boltokban, valahol.
      Talán Facebookon kellene kicsit jobban nyomni, az most nagyon megy és ingyen is van, és megmondani a klubtagoknak, más klubok tagjainak, jóbarátoknak, hogy osszák meg. Szerintem az emberek érdeklődése nem veszett el, csak ebben a kínlódós világban is meg kell tudni érinteni őket valahogy. És ha minél több embert akar az ember mozgósítani, akkor első körben egy jópár embert rá kell lelkesíteni, hogy ossza a dolgot, lelkesítse az embereket ( Mint pl. Jézus és az apostolok, ha egy igazán híres példát akarunk hozni.:) ) Ha kívülállókat is be akartok vonni, akkor ahhoz biztosan komoly csapatmunka kell.
      Ja és a másik. Ez a workshop mostanában nagyon divatos szó, de szerintem sokan nem tudják, hogy mit jelent. Főleg nem bonsai témában. Én eddig csak sima bonsai kiállításokat láttam, olyat még sehol, hogy belemászhatunk a földbe és csinálhatunk valamit. Nagyon jó ötlet, tényleg nagyon, de ha az emberek nem tudják, hogy mi az, akkor miért lelkesednének rá? A Facebookon megvan az a lehetőség, hogy ne csak egy szórólapot terjessz, hanem egy kis plusz tartalmat is, képekkel, vigyorgó workshopolókkal, ilyesmi.:)
      Ja és csak egy ötlet, én például olyan képeket is szívesen csinálnék egy workshopon, amit a Viki csinált, vagy akár kisebb edényeket is.:)
      És bocsi, hogy ennyit írtam, csak és kizárólag a segítő szándék beszél belőlem, mert amit csináltok, az szerintem nagyon jó, az irány is nagyon jó, érdekes, izgalmas, pedig én csak egy totális laikus vagyok, akinek még saját bonsai-ja sincs. Illetve most már van egy kokedamám!:))
      Köszönöm nektek!:))

      Törlés
    3. Bocsi, javítás:
      "és az is csak egy mellékes infóként jelent meg az utolsó sorban, hogy az állatkertbe ingyenes belépésre jogosít, pedig ez nagy előny, nagy plusz a dologhoz."

      Törlés
    4. Szia!
      Örülök, hogy ott voltatok és tetszett a workshop is, a kiállítás is. Nagyon köszönöm, hogy ilyen hosszan írtál! Igazad van mindenben. Annyi körülményt érdemes tudni, hogy ez idáig a Blogger Day önálló esemény volt a Bonsai Studioban, de most úgy jött ki a lépés, hogy a kiállítás sátra alatt került megrendezésre, számítva talán arra, hogy a klubtagok, akik eljönnek a kiállításra, azoknak van kedvük részt venni. Nem így lett. De igazad van, hogy aki kihagyta, az kevesebbnek érezheti magát. Pont azért lett volna jó részt venni minél több embernek, hogy egy kicsit előrébb lépjünk minőségben. Jó lenne, ha a kísérő növény nem merülne ki a kék kínai tálba rakott kövirózsában.
      A népszerűsítésért megpróbáltunk sokat tenni, facebookon naponta reklámoztuk, blogokon is. Lehet, hogy tényleg a részvételi díj riasztotta el a közönséget? A Blogger Day eddig is belépős volt, de eddig sosem vihettek haza saját készítésű holmit.
      Remélem, azzal, hogy látják a képeken, hogy ti milyen jól éreztétek magatokat, legközelebb ők is kedvet kapnak egy hason workshophoz, ahol akár kerámia tálakat, vagy tekercsképeket lehet készíteni.
      Jövőre nézve van olyan gondolatom, hogy a kiállítás méretét csökkentjük és a kiállítással egy térben folyamatosan menne a bonsaikodás. Faiskolai anyagokból alakítás, előanyagok alapmetszése, demok, akár kerámia készítés, tekercskép festés, amikbe adott esetben be lehet kapcsolódni, vállalva az önköltséget. Így aki csak úgy beesik, az is látja, hogy hogyan készülnek a kiállított remekek. Remélem, hogy partnerre találok a klub vezetőségében és akkor ki lehet próbálni ezt az utat. Szerintem nincs veszteni valónk.
      A népszerűsítésre pedig tényleg többet kell gondolni.

      Törlés