2014. november 10., hétfő

Shohinos

Na már most lehet azt mondani, hogy közel 40 évesen már ne akarjon az ember magvetésből bonsait nevelni..., de szerintem ez finom szólva csacsiság! Lassan második évesek a lenti magoncok, vagy talán reménybeli shohinok. Januárban ültettem őket egyedi cserepekbe és annak ellenére, hogy idén nem sokat tudtam foglalkozni velük, igen szépen fejlődtek. Ja és egyik sem klasszikus bonsai alapanyag, mert ugye az alap, hogy a fórum(ok)on az első tanács, hogy ne foglalkozz Vadgesztenyével, meg Tölggyel, Törökmogyoró meg fel sem merül. Talán egyik sem lesz falakat rengető bonsai, de nagyszerű shohinok lehetnek. Idővel.

Most kaptak egy alap drótozást és átültetést, mert a gyökerek kibújtak a cserepek alján. Most sem ültettem sokkal nagyobb edénybe, szabad földbe meg pláne nem fogom. A drótozás is inkább finom hangolás volt, radikális áttekergetések nélkül.

Egy Törökmogyoró - Corylus colurna. Kifu és shohin határmezsgyéjén. Én ettől a növénytől azt várom, hogy a törzs gyökérnyaknál kb. hüvelyknyi legyen, magassága pedig ne változzon. Ehhez majd hagyni kell erősen elengedett hajtásokat, hogy segítsék a törzs vastagodását. Közben a fontos ágakat tudatos metszéssel kell alakítani.


Szintén Törökmogyoró. Ő ennyit szeretne. Nem a vastagabb törzs a lényeg, hanem ez a mozgalmas, félrebillenő irány. A korona szinte jelzés értékű, néhány ág és jól letörpülő levelek. Ha sikerül.


Újabb Törökmogyoró, újabb izgalmas törzs. Majd kialakul.


Kocsányos tölgy - Quercus robur. Na ő az, akivel nem szabad foglalkozni. Meg persze drótozni sem lehet. Vagy még is?


Vadgesztenye - Aesculus hippocastanum. Nem lesz brutális ágrendszere, de bele fogom ültetni egy kb. csészényi tálba és lesznek gyermek kéz méretű levelei és szerintem fantasztikus látvány lesz egy kaszkád asztalon, kitsimono tekercsképpel.


Tatárjuhar - Acer tataricum. Ez egy érdekes történet, mert ez a növény magvetésből indult kb. 10 éve. Egy marék, egyetlen fáról, egy ágról származó magot vetettem el. Ki is keltek és rendes méretű Tatárjuhar lett belőlük, rendes méretű levelekkel, kivéve ezt, mert ennek körömnyi levelei vannak és 1-2 mm-es ízközei. Pedig biz' Isten nem csináltam vele semmit. Hozzáértők azt mondják, könnyen lehet, hogy genetikai mutáció.


Újabb Törökmogyoró, majd meglátjuk mi lesz vele, de a törzse az vitathatatlanul jól néz ki.


Na most akkor ezek után szerintetek érdemes magvetéssel foglalkozni?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése