2014. december 9., kedd

Tiszafa alakítás faiskolai alapanyagból

Ez egy egyszerű faiskolai földlabdás alapanyag. Nem túl vaskos, semmi extra, nem túl drága. Ballnizott állapotban hozam el, miután kibontottam kiderült, hogy nagyon agyagos földben nevelték és mivel frissen ásták fel, szinte semmi hajszálgyökere nem volt. A gyökérzetét lemostam és nagyon laza közegbe ültettem. Akkor semmi más cél nem volt, minthogy erőre kapjon és begyökeresedjen.Nyár végére 8-10 cm hajtásokat hozott, már volt értelme kiritkítani a lombozatot a biztosan felesleges ágak kivágásával, hogy több fény jusson belülre és nekünk kedvezőbb rügyek pattanjanak ki a törzshöz közel.
Mostanra érlelődött meg az alakítás fő iránya, eddig "csak" nézegettem, tervezgettem, keresgéltem a legjobb helyzetet. Alakítás előtt át kellett ültetni, mert az új pozíció kb 60 fokkal elforgatott, a közeg kipergett volna a tálból és alakítás után nagyon más szögből érte volna a fény. Egy kisebb tálba ültettem, gyökereket nem bántottam, a felülre került részt egy hálóval letakartam és ezen keresztül rögzítettem jó feszesen a tálban.

Itt még metszés előtt.


Alapmetszés után drótozás előtt. Drótozás közben még pár ágat kivágtam.Középen két domináns ág indult felfelé, az egyik mozgalmasabb, míg a másik nyíl egyenes. Ezt kivágtam és jinként alakítottam. Innen fog majd egy shari lefutni a gyökérig, a vonalvezetése teszi majd izgalmasabbá a törzset. A sharit apránként fogom szélesíteni, hogy a hegszövet is mozgalmasabbá tegye.


Az alakítás egyelőre itt ért véget. Alapformáját megkapta, sok helyen erősen nőni kell hagyni, míg máshol még rövidíteni érdemes, ha a megfelelően kibújnak a rügyek. A jobb alsó ág egy hangsúlyosabb párna lesz, kicsit vissza tekerve a törzs elé. A jobb második ág lehet, hogy felesleges lesz, de előbb engedni kell nőni.
Jövőkép. 5 év múlva.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése