2015. március 5., csütörtök

Galagonya No1.

Muszáj volt valamilyen megkülönböztető jele tenni a "Galagonya" mellé, mert mostanra 6-8 Galagonyát gyűjtöttem be. Ez volt az első, még 2011-ben gyűjtöttem Bálint barátommal közösen. Tavaly januárban került elő újra, addigra erősödött meg látványosan, de végül nem nyúltam hozzá, időhiány miatt. Készült hozzá pár skicc, hogy az ágrendszer alapján milyen irányba lehetne előmozdítani, de már akkor is megjegyeztem, hogy a gyökérzet fogja eldönteni mi legyen.

Most első nekifutásra átültettem, hogy lássam ezt a kérdéses területet és segítsen dönteni. Nem segített. Ha szép nebarit szeretnék látni (márpedig ez cél!), akkor a törzs kerül kedvezőtlen pozícióba. 

Metszés előtt. Több nézetből, melyek bármelyike jó lehetne...
Az első nézetből a nebari és a törzs futása is kedvező lenne, ha a csúcs nem akarna hanyatt esni. A hátra bókolás olyan mértékű, hogy azt a törzs döntésével nem lehet kompenzálni, a csúcsot viszont nem tudom előre hajlítani, mert nagyon rideg a növény fája. Mivel ez a Galagonya egy déli, napos hegyoldalban volt, elég idős, elég szikár, lassan nőtt példány, ennek megfelelően a fája nagyon tömör és rideg.
 

A második pozícióban a csúcs felénk bókol, de a nebari szép része hátrafelé néz. Itt is látszik, az előző nézetben is látszódott, hogy az elhalt ág bár nagyon szép, de túl hosszú.


A harmadik nézetben is szép a nebari, érdekes shari-s rész néz előre, de a csúcs itt is rossz irányba néz, a törzs vonalvezetése sem a legszebb.


Ilyen természetes halott részek tarkítják a törzset. "Csak" ki kell pucolni és picit tovább marni.
Első mozzanatként a túlnyúló jin-t rövidített meg.


Majd tovább rövidítettem. Így már nem tűnik eltúlzottnak.A vágott felületből látszik, hogy megélt egy-két dolgot ez a Galagonya.
Drótozás után, több pozícióban.A törzs és a "korona" innen mutatja legjobb formáját.


A nebari és a törzs vonalvezetése alapján ez is lehetne elölnézet, de innen a jin pont felénk fog mutatni, nem túl szerencsésen. 


A nebari szempontjából a legjobb pozíció, a törzs is szépen fut. A jin viszont hátul, takarásban van.


Egyelőre ennyi történt, várom a tényleges tavaszt, hogy további rügyek jöjjenek elő. Még minden nyitva van, nem eldönthető, hogy mi lesz a végleges pozíció.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése