2010. április 15., csütörtök

Virágzó Sajmeggy

Virágba borult a Sajmegyy -Prunus Mahaleb.
Nagyon szép és fínom illata van. Ez egy véletlenül gyűjtött Sajmegyy, egyszerűen a kezemben maradt, mikor megnéztem milyen mélyen vannak a gyökerei. De szerencsére megmaradt és elég szépen alakul, egy évben kb 20-25 cm-es hajtásokat hoz és most először virágzik is. Metszés szigorúan elvirágzás után!

11 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon kellemes darab...kicsit irigylem is, de főként azt, hogy virágzik.
    Nekem is van egy sajmeggyem, de még sosem virágzott. (pontosabban tavaly lett volna rajta azthiszem egy, csak a lányom megnézte miaz...)
    Szép a törzs íve:)
    más: egyébként igazad van azzal kapcsolatban, hogy jó volna ha kicsit gyakrabban jegyeznénk meg mások blogjában....
    üdv:Bálint

    VálaszTörlés
  2. GRATULÁLOK,NAGYON SZÉP PÉLDÁNY! JANÓ

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Egyrészt a gyakoriság, másrészt a kritika. Az nem jó megjegyzés, hogy: "Üdv! Szép a fád, sok sikert!"
    Én olyasmire vágyom, hogy: "Te figyej, szerintem ebből így sosem lesz jó növény. Vágd el a 3. ág fölött, a 3. ágat vidd fel csúcsnak, az első ágat fordíts hátra. Egyáltalán nem értek egyek Mucikával, nem szabad a 2. ágat meghagyni, mert pont keresztezi a törzset elől. Küldtem néhány rajzot, hogy mit, miért gondoltam. Nézd meg, azt vitassuk meg."
    Nagyjából ez lenne az, ami előremozdítja a dolgokat, lehet ezen megsértődni, de a kritikát szerintem el kell fogadni, vagy meg kell támadni. Ha úgy érzem igazam van, én kiállok érte és meg is tudom magyarázni.

    Sajmeggyre visszatérve, ősszel egy begyűjtés? Hm? Ismerek egy kellemes helyet.
    A törzs íve tényleg szép, csak bicsaklik az első ág fölött. Onnan még indul egy lendülettel kifelé, ezért a súlypontja nagyon kikerült, megdönteni meg nem igazán érdemes, mert akkor a törzs alsó része kerül kellemetlen helyzetbe. A cél, hogy az ívet követő ágakkal, egy a törzsre boruló koronát neveljek rá, a külső oldalon pedig csak kicsit menne ki a kontúr. Nincs rajzom, de elképzelhető. Nem?
    Szombaton jössz?

    (Az idézetek egy elképzelt levélváltás részletei)

    VálaszTörlés
  4. Szervusz Balázs!
    A "megjegyzések pörgésének" problémáját pontosan értettem akkor is mikor az ebc-ben említetted. Csak nem lehet minden képre-bejegyzésre így reagálni. Ebben a bejegyzésedben említetted, hogy metszés virágzás után. Ebből csak arra tudtam következtetni, hogy az alsó virágzó ágakat szednéd le, ami logikusnak tűnt, mert felette vastagabbak is vannak.
    Egyébként én csak akkor szeretek konkrét elképzelésről beszélni, ha épp van nekem olyan.
    Ebben az esetben nincs, mert többféle képp is eltudnám képzelni a folytatást(és az is igen esetleges lehetne, mert tapasztalatom szerint a sajmeggy egy igen öntörvényű növény és sosem "fogad szót" az alakításoknak).


    Egyébként a rajzokkal kapcsolatban: ha azokra gondoltál, amik az "online alakításhoz" készültek, ott van már a véleményem, deott is csak arról melyiket választanám és hogy miért.

    Egyébként nem fogok ilyesmin megsértődni, mert a sértődés nem arra való sztem.hogy kommunikáljunk.Én is jobb szeretem az egyenes és világos beszédet... :)
    Ha minden igaz szombaton jövök, de még nem biztos...nem tőlem függ.
    üdv: Bálint

    VálaszTörlés
  5. Bálint!
    Szombaton megbeszéljük! ;-)
    Egyébként meg szerintem érted Te is, hogy mire gondoltam.
    Balázs

    VálaszTörlés
  6. Szia
    Mint ahogy a képeket nézem, azt hiszem az én utoljára kiszedett egyedem ,nem is besztercei szilva ,hanem ez a sajmeggy.Támogatom az ötletet,hogy metszésben ,illetbe drótozásban,esetleg tál kiválasztásban,ötlettel járuljunk hozzá mások blogjához.Hisz ebből is SOKAT tanul az ember.Nem írtad megyik az elölnézeti képe.Mert szerintem ha balra dölve az akkor az alsó ágat én hosszunak találom.Ha viszont a jobbra dölös az akkor meg én szerintem tul belójg a tál közepe felé az alsó ág.De most olvastam végig,hogy virágzás után metszed:)
    Nos elsőre ennyi.
    További sok sikert és gyönyörködést benne.Törzse az fantasztikus

    Üdv
    ISti

    VálaszTörlés
  7. Hello!
    Nincs még eldöntve melyik az elölnézet. Egyelőre a csúcsot kell kialakítani, azt idén vágtam vissza. Korábbi bejegyzésben őszi képen látható, hogy elég risz-rossz csúcsa volt. Ezt idén visszacsaptam egy rügy felett, most dudorodik szépen. Ágak egyelőre nőnek, had hízzanak. Szerintem 3-5 év múlva lehet belőle valami. Talán ...
    De a törzse az tényleg zseniális. Amikor megláttam, rögtön megtetszett. Érdekes begyűjtés volt, de ezt írtam is. Elpattant a gyökere mikor megnéztem milyen mélyre szalad, akkor meg már nem akartam otthagyni. Engem lepett meg legjobban, hogy túlélte, szinte hajszálgyökér nélkül. Majd meglátjuk, egyelőre engedem nőni.
    Balázs

    VálaszTörlés
  8. Shohinmaffia, elárultad magad:-)
    Balázs,

    miért nem laposabb és szélesebb edényt használsz?
    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  9. Szia Attila!
    Egyelőre nevelés alatt áll. Nem akarom tálazni. Ez is olyan növény lesz, amihez egyedi tálra lesz szükség, vagy nagy szerencsével és kompromisszummal találok valami tálat. De hajlok rá, hogy File Zolival csináltatok valami szépet.
    Balázs

    VálaszTörlés
  10. Szia Balázs,

    nem erre gondoltam, hanem arra, hogy a nevelőtálnál előny a laposabb, de szélesebb forma, a nap jobban melegíti a földet->gyökerek jobban fejlődnek->lomb jobban fejlődik

    Üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  11. Laposabb tál hamarabb kiszárad sajnos, én ezért használom csak "indokolt" esetben. Nyáron sokszor más locsolja a növényeimet, elég rapszódikus módon és egy magasabb, mélyebb edényben több a tartalék. És még egy fontos szempont, hogy a növényeim jelentős része egy kb. 22 cm széles polcon van, ami a kerítés falra van felerősítve. Erre nem fér fel akármilyen széles edény. Hát ugye hozott anyagból dolgozunk.
    Balázs

    VálaszTörlés