2011. július 2., szombat

Levélmetszés, utózönge



Mivel többen kíváncsiak voltak hogyan tud kinézni egy levélmetszés utáni juhar (mivel ezzel a példával rukkoltam elő pár hete), záróakkordként néhány kép. A levélmetszés után 4 héttel már lombosak a juharok.




A levelek kb. fele akkorák, mint metszés előtt. Az első levélkék meg még kisebbek. Hát, nagyjából ennyi. Látható, hogy egyrészt nem pusztul bele a fa, másrészt jótékony hatásaként letörpülnek a levelek.

4 megjegyzés:

  1. Köszi a képeket, az első képen látható juharnak nagyon szép a mozgása.
    A levélmetszés másik jótékony hatása, hogy szebben színeződnek ősszel a levelek, de ez azért nem csak ezen múlik, hanem sok minden máson is
    üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  2. A levélszíneződéshez sok köze van a tápozásnak, ennyit tudok, mélyebben nem ástam bele magam a témába. Én szeptemberben kálium trágyát szoktam adni a növényeknek, hetente egy hígabb adagot. A kálium elveb segíti a fásodást és növeli a fagyállóságot.
    A fát egyébként átdrótoztam a sugallatodra. Bár a lombos képeken nem látszik jól, de a második képen kivehető, hogy a drótozott csúcshajtás. A nyílegyenes jelenlegi csúcs szívóhajtás szerepet tölt be, míg a nagy vágás szépen beforr. Nem kell sok hozzá, szerintem jövőre le lehet csapni. Jövőre át is kell ültetni, mert vagy 3 éve ebben a nevelőben van, de még nem döntöttem el, hogy rögtön tálazzam-e. Az ágakat még ki kéne nevelni. Mondjuk egy ilyen levélmetszés után csak szelektálni kell a hajtásokból, annyi jön elő ilyenkor.

    VálaszTörlés
  3. HA van hozzá tálad, szerintem nyugodtan bele mehet, mert akkor nem tud ilyen gyorsan nőni a gyökérmetszés után, és szép finomabb ágrendszert lehet felépíteni. Nem tudod esetleg, hogy ennél a fajnál a visszacsípés működik-e, mint a japánjuharoknál?
    Én most a kecskerágón próbáltam ki, ott szuperül működik, sőt a tavaszi visszacsípéssel most már a 3-dik visszametszés volt

    VálaszTörlés
  4. Tálam még nincs hozzá. Még ..., de Bálinttal majd beszélek, vagy nekiállok magam. Otthon vár a massza, csak ki kéne bontani, de annyira összejöttek a dolgok, hogy nem sikerült. Régebben csináltam saját tálakat és nagyon élveztem.
    Visszacsípést én még nem próbáltam, mert nem volt min. Ami juharom van, az még az ágrendszer felépítésénél tart, ott meg nincs értelme. De azt gondolom, hogy működik, én nem tapasztalok akkora tartási, nevelési különbségeket mondjuk juharokon belül. Papp Sanyiék sem kezelik különlegesen a japán anyagot. Tűző napon van. Ami tapasztalatuk nekik az ilyen import cuccokkal van, hogy az első évben lógatják a leveleket, de a második évben már megszokja a klímát.

    VálaszTörlés