2012. május 15., kedd

E.B.A. Convention 2012. Ljubljana - kiállítás


Az E.B.A. 2012-es kiállítására úgy indultam, hogy nem érhet csalódás. Nem is csalódtam. Gyönyörű fákat láttunk, nagyon igényes kidolgozással, nagyon szép részletekkel. A magyar küldöttség sem panaszkodhat. Abszolút megálltuk a helyünket és elég magasra tettük a lécet. Sikerült egy díjat kapni az egyik fával, valamint Lelkes Éva és Koós András hozhatta haza a kiállítás suiseki nagydíját, egy Magyarországi kővel! Szívből gratulálok nekik még egyszer, nagyon jó érzés volt az átadáson ott lenni.

A kiállítást egy szálloda konferencia termében rendezték be, kellően szellősre, így volt tér, volt mélység, volt távolság a bonsaiok megtekintéséhez. A rendező Szlovénia nagyon szép munkát végzett.

A kiállítás programja a szombati napra az Új Tehetségek Versenye (New Talent Contest), amin a Magyar Bonsai Szövetség Tirpák Bálintot indította, zsűritagként pedig Papp Sándort jelölte.

A két napon demonstrációkat tartott Tony Tickle és Kevin Willson Angliából, Salvatore Liporace Olaszországból és Rajko Podgornik Szlovéniából. Nagyon jó alapanyagokon dolgoztak.

A kát nap alatt közel 500 fényképet készítettem. Megpróbálok tematikusan beszámolni a rengeteg élményről, így talán összeszedettebb és átláthatóbb és talán nem válik unalmassá sem. Elsőként a kiállításról mutatok pár képet.

Szubjektív válogatás a kiállításról, a teljesség igénye nélkül.


Kereskedelmi részleg egy része, előtérben Isabelia tálak.Balra a Marczika Bonsai Studio, jobbra olasz részleg, akik Kaneshin szerszámokat és marószerszámokat árultak.


Salvatore Liporace és Luigi Maggioni a Marczika Stúdió standján vásároltak és jól választottak.


Tony Tickle szintén törzsvásárló lett és ha jól tudom Marc Noelanders és Reg Bolton is.Egy gyönyörű máz részlet.
Egy nagyon szép hangsúlyozó növény, nagyon szép kerámia alátéten.


Vaclan Novak Pinus sylvestris erdője, a tűlevelek kb. 2 cm hosszúak!


Szintén Vaclav Noval munkája ez a Fagus. Lehet, hogy méretével kilóg a bonsai felső határából, de gyönyörű fa!.


  

Tony Tickle Crategus-a és annak részlete, valamint a kiegészítő. Vasárnap egy előadásban láthattuk azt is, hogy hogyan jutott el idáig ez a növény a begyűjtéstől. Nagyon tanulságos volt. A kiegészítő egy bronz szitakötő, egészen különleges látványt nyújtott és nagyon életteli hangulatot árasztott.


Egy érdekes kiegészítő.
Koós András Itoigawa Borókája. Egy nagyon különleges alkotás. Japán kőre ültetett növény. A suiban pedig File Zoltán keze munkáját dicséri.Szimon Csaba Portulacaria-ja. Különlegessége, hogy kb. 18 éve egy dugványról lett szaporítva.


Carpinus Koreana. Papp Sanyi munkája. Számomra ez az egyik legszebb bonsai.


Egy Hinoki Ciprus a Marczika Bonsai Studiotól.A díjazott Magyar bonsai. Papp Sándor munkája Busai Dávid tulajdonában.Egy nagyon szép Tiszafa bonsai és annak részlete.Egy szintén különleges Juniperus bonsai, kőre ültetve. Nagyon szép részlete a tövébe ültetett páfrány és az alátétként szolgáló régi fa ajtó.Egy díjazott Olasz Fagus. Közelről látszott mennyi munka lehet benne, hány év metszése és drótozása.


Egy nagyon pici Malus bonsai és még kisebb kisérője. A növény kb. 12 cm magas.


Egy Hamisciprus, félkaszkád stílusban.


Milan Roskos borókája.


 A kiállítás nagydíjas fája. Egy gyönyörű boróka. Egy Olasz úr tulajdona. Fantasztikus shari uralja a látványt.Egy Olasz olajfa és részlete.
Julius Kolesar Bükkje

 Koós András suisekije, a Tatu.


Kínai öregember

  Lelkes Éve nagydíjas suisekije. Szívből örülök a sikerének.
 


Tony Tickle vasárnapi előadása. Nagyon tanulságos volt. Bemutatta hogyan lehet pár év alatt yamadoritól eljutni kiállításig.

Elsőre ennyit szántam ízelítőnek, folytatása következik a New Talent Contesttel, a demonstrációkkal és a gálavacsorával.

6 megjegyzés:

 1. Pompás bemutatás!
  Örömmel olvastam és várom a következő sorokat! Köszi!

  VálaszTörlés
 2. Gábor! Hamarosan ...

  Egyébként a képek feltöltése közben, meg más képeit nézegetve jöttem rá, hogy a 2 nap alatt sajnos nem sikerült minden fát lefotózni, pedig mind megérdemelte volna, hogy bemutassuk. Sajnálom, mert vissza már nem tudok menni.

  VálaszTörlés
 3. Köszönjük, hogy elhoztad nekünk is ezt a rendezvényt! Nagyon szépek a fák, és örülök, hogy szinte mindegyik fához írtál valamit!

  Üdv
  Soma

  VálaszTörlés
 4. Sajnos sok fáról nem csináltam képet, pedig igazán megérdemelték volna.

  VálaszTörlés
 5. A teljesség igénye nélkül...de a teljesség varázsával!Köszi a cikket Balázs!

  VálaszTörlés
 6. Őszintén? Ez nekem nagy élmény volt, ha kibeszélhetem, vagy felidézhetem, újra átélem.

  VálaszTörlés