2012. május 28., hétfő

Levélmetszés - metszés - drótozás


Aktuális májusi tennivaló lombhullatóknál a levélmetszés, ezzel egy időben a metszés és a drótozás, ami így sokkal könyebb, levél nélkül, mint teljes lombban. Csak emlékeztetőül: a levélmetszés értelme, hogy a növényünk másodszor is kihajt és kisebb leveleket hoz, mint a tavaszi ébredéskor, rövidebb szárközökkel. A levélmetszés időpontja május közepe-vége, amikor a növény 6-8 leveles hajtást növesztett.

Sajmeggy levélmetszés előtt, kissé kócosan, szép hosszúra nyúlt hajtásokkal és nagy levelekkel. Ez a növény idén került tálba. Nem végleges, nevelő tál, de szoknia kell a környezetet.
Levélmetszés után, de még hajtásmetszés előtt. Kiváló lehetőség drótozásra, mert a lomb nem zavarja a műveletet. A lombhullatók igazán lomb nélkül a legszebbek. Nem véletlenül rendezik a Kokufu-ten kiállítást februárban.És itt már megmetszve, drótozva. Szándékaim szerint egyszer egy literati stílusú növény lesz belőle.
A következő növények a télen fagykárokat szenvedett Gyertyánok. Az elfagyott ágak levágásával kivártam ezt az időpontot,  mert sok hajtás azért beindult, annak ellenére, hogy eleinte nem sok életjelet mutatott. Ez a növény idén nem megy kiállításra az biztos. Kell hozzá kb. 3 év, hogy helyrehozzam a károkat.


Gyertyán erdő, szintén fagykárokat szenvedett.

 

Shohin juharok, szintén idén kerültek tálba, de olyan mértékű hajtásnövekedést produkáltak, hogy a levélmetszés ellen nem szólt semmi. A várható eredmény, hogy az ereddeti levélméret kb. fele, harmada lesz az új levél.


A levélmetszés után fontos a növények jó tápanyag ellátása, vagyis meg kell őket etetni, hogy legyen elég energiájuk az új hajtásnövekedésre. Ha igazán jól van tartva egy növény, júliusban még egyszer lehet levele metszeni, bár én még nem próbáltam, több helyen olvastam már.

5 megjegyzés:

 1. Ez megint nagyon tetszett fiatal bonsaios fejemnek! :)
  Mikor nem szabad levélmetszeni? Pl az ősszel kivett tölgyemet még nem lehet? Ma vettem észre, hogy pár rügy megint életre kelt :)

  VálaszTörlés
 2. Én egy friss, őszi, vagy tavaszi yamadorit nem bántanék, had kapjon erőre. De ha jövőre már erőteljesen beindul, akkor lehet. Ha törzsvastagodás a cél, akkor nem érdemes, de ha ágrendszert finomítasz, akkor kötelező.

  VálaszTörlés
 3. Szia érdekelne a japán juhar levélmetszés pontos idöponja és menete ugy tudom a levél nyelét meg kell hagyni.Ugy tudom ha tul korán vagy késön a rügyek nem fejlödnek ki és elpuszulhat.Utána árgyékos helyre kell rakni?
  Válaszod elöre is köszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Ajánlom figyelmedbe az alábbi videot:
   http://www.youtube.com/watch?v=8aUIH7mE9vg
   Szerintem itt megtalálsz minden választ és sokkal jobb, mint, ha én leítnám, mert rögtön látod is, hogy megy a dolog.
   Én már nem biztos, hogy nekiállnék, de talán még pont nem nem késő.
   Üdv!
   Balázs

   Törlés
  2. Szia köszi nagyon hasznos kis videó.Azt hiszem idén kihagyom majd talán jövöre megprobálom.
   Üdv!
   Atti

   Törlés