2012. május 5., szombat

Kokedama


Kokedama, vagyis mohagömb. Korábban ITT és ITT olvashattatok a témáról. A kokedama egy mohagömbbe ültetett kompozíció, szinte bármilyen növényből készülhet. Általában kiegészítő elemként használják kiállításokon, de shohin állványokon, kaszkád asztalra helyezve komolyabb szerepe is lehet, főleg, ha komolyabb növény van kokedamaként nevelve. Méretbeli korlátról nem tudok, de a mohagömb nem nagyobb mint egy felnött ököl. Kisebb lehet, de ebben az esetben biztos, hogy kísérő elem.

Régóta szerettem volna kokedamát készíteni, részben azért is, mert végtelenül egyszerű. Frank Lloyd Wright szavaival élve: Less is more. -  A kevesebb több. Ez általában igaz a japán kultúrára, szerintem Frank Lloyd Wrigt is Japánból merítette ezt a gondolatot. Komoly hatással volt munkásságára a japán építészet, japán kultúra. (Frank Lloyd Wright amerikai építész volt a huszadik század elején alkotott egészen 1959-ig. 92 éves korában úgy hunyt el, hogy befejezetlen tervet hagyott az asztalán. Fantasztikus életművet hagyott maga után, legismertebb épületei a Vízesés ház és a Guggenheim Múzeum New Yorkban. Zárójel bezárva, elnézést, előjött belőlem az építész)

Kokedamát nem ördöngösség készíteni, íme a hozzávalók:



Egy beültetésre szánt növény, jelen esetben egy Spirea bumalda "Goldflame" - Sárga lombú gyöngyvessző, ami azért is különleges mert nem fehér a virága, hanem közép lila. Valami aljnövényzet, hogy árnyaltabb legyen a beültetés, legyen mélysége, ez most egy páfrányféle, moha és zöld cérna.

Sajnos a készítés közben nem tudtam képeket készíteni, mert mindkét kezem foglalt volt erősen.  De a lényeg, hogy a növény gyökérlabdáját gömb formájúra alakítjuk, összeültetjük az aljnövényzettel, majd moha párnákkal fedjük és a cérnával, amit a képen látni lehet, sűrűn körbe tekerjük, rögzítjük a mohát.


Ez a végeredmény. Még bizonytalan vagyok, hogy némi dróttal irányítsam-e a törzseket, egyelőre várok, nézegetem az összképet.

3 megjegyzés:

  1. Szia Balázs!
    Nekem személy szerint nagyon tetszik a kompozíció. Viszont a tálat lecserélném valami semleges színűre, mert nagyon elvonja a tekintetet.
    Én csak a középső ágat drótoznám a többi ág irányába.
    A gombóc alkotóeleme (a mohán belül) kizárólag a növény saját földje, vagy valami spéci keverék?

    VálaszTörlés
  2. Hello! Here is a comment from Sweden! I read your text with google translator - it is actually possible!
    I have seen this type of planting, it is very nice. I have never tried it myself though. Will do in the future!

    The spring will come some day...

    VálaszTörlés
  3. Szia Zoltán!

    Még nem drótoztam semmit, egyelőre várom, hogyan kezd el hajtani. Azóta nézegetve arra jöttem rá, hogy talán az ágak egyforma magassága az, ami zavaró lehet.
    A tálat én nem érzem rossznak, de annyiban igazad van, hogy nem tökéletes, egy nagyobb, de laposabb "lepényt" fogok majd készíteni hozzá, terveim szerint. Majd bemutatom, ha kész lesz.

    A föl jelen esetben maradt az eredeti tőzeges gyökérlabda, csak kicsit leszedtem belőle, hogy gömb formályú legyen, de nem akartam nagyon gyökeret metszeni. Eredetileg keto és akadam keverékét használják. A keto egy spéci japán, fekete tőzeg, ami nagyon jól tartja a vizet, de itthon nehezebben tudod beszerezni, bár, ha jól tudom a Marczika Bonsai Studioban kapható. Tirpák Bálint akadama, tőzeg és agyag keveréket használt, 1:1:1 arányban. Alapvetően a tiszta tőzeg, ha nedves, jó lucskos, akkor összeáll addig, amíg mohával körbe tekered, akadamával keverve kicsit lazább lesz, de biztos jót tesz a gyökérzetnek. Terveben van még egy ilyen beültetés, ott Ezüst juharokat fogok használni. Ott már kevergetnem kell a közeget, majd megírom mit használtam, mert még magam sem tudom.

    Hello Anna!

    I'm very happy read your comment! When google translator doesn't work, or diswork, just write me, I try to translate. I can't promise, that in future I write my topics in both language. Former I had some attempt to write a blog in english (http://bonsailounge.blogspot.com/), but I don't have enough time. I saw the winter pictures on your blog. Amazing and strange. How long the growing season in Sweden?

    Make a kokadam, it's so simple! You can use few years old seedling or nursery plants or anything else. You can make also with indoor plants, but the moss will never so nice as in outdoor.

    Greatings from Budapest, keep in touch!
    Balázs

    VálaszTörlés